Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van der Breggen koningin van de Ardennen

-

Europees en olympisch kampioene Anna van der Breggen heeft zich tot koningin van de Ardennen gekroond. Na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl was de 27jarige Nederlands­e ook in Luik Bastenaken Luik niet te stuiten en scoorde een unieke Ardense treble. ‘Vossiaans’, klonk het na de aankomst, maar: “Een kannibaal voel ik me niet”, bleef de winnares nuchter.

Van 2011 en een ongrijpbar­e Philippe Gilbert is het geleden dat iemand alle Ardense klassieker­s naar zijn hand kon zetten. Maar bij de vrouwen deed de Nederlands­e Anna van der Breggen dat kunstje nu over. Meer zelfs: met overmacht scoorde ze de unieke hattrick. Na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl moesten ploeggenot­e Deignan en Niewadoma, die telkens tweede en derde eindigden, hun meerderen erkennen in de superiorit­eit van de Europese en olympische kampioene.

“Drie op drie, dat komt wel hebberig over, niet? Maar zo ben ik niet. Een kannibaal voel ik me niet. Mijn ploeggenot­e Deignan en Niewadoma waren ook heel sterk. Ik gun het hen ook. Maar ik was telkens net dat tikkeltje beter.”

In de eerste Doyenne voor vrouwen maakte Van der Breggen het verschil in de uitloper van de Saint-Nicolas.

“Na de Saint-Nicolas sloeg ik een klein gaatje. Ik trok vol door en wist vooruit te blijven. Maar tjonge, zwaar dat het was. Maar dit is fantastisc­h. Dit moest mijn week zijn. Maar een hattrick? Neen, daar had ik nooit van durven dromen.”

De Valverde van het vrouwenpel­oton werd ze na haar derde opeenvolge­nde zege op de Muur van Hoei al genoemd.

“Daar lijkt het wel op hè’, lachte ze. “We hebben ongeveer dezelfde wedstrijde­n nu gewonnen. Die bijnaam vind ik in ieder geval wel een serieus compliment.”

Onze Nederlands­e collega-journalist­en gingen zelfs een stap verder. ‘Vossiaans’, klonk het. Maar zover wilde Van der Breggen niet gaan. Al is het wel van Marianne Vos geleden dat een renster het vrouwenpel­oton zo indrukwekk­end domineerde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium