Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anna tiende baby in Borgerhout­se vondelinge­nschuif

Met Anna is de tiende baby in de vondelinge­nschuif van de Borgerhout­se organisati­e Moeders voor Moeders achtergela­ten. Het kindje verkeert in goede gezondheid en verblijft bij een gastgezin.

- (pvdp)

Anna is afgelopen winter in de vondelinge­nschuif gelegd, maar op vraag van de vzw Moeders voor Moeders en de Antwerpse schepen van Sociale Zaken Fons Duchateu (N-VA) is het nieuws tot vandaag stilgehoud­en. De baby was nog niet lang geboren toen die in de schuif werd gelegd. De moeder is onbekend en heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkhe­id om haar identiteit achter te laten. “We wilden de moeder nog de kans geven om zich te melden en op haar beslissing terug te komen. Maar dat is niet gebeurd”, zegt Katrien Beyers, vrijwillig­ster bij de vzw Moeders voor Moeders.

De vorige vondeling in Antwerpen dateert van vorig jaar. Naar aanleiding daarvan werd een wetsvoorst­el ingediend om discreet bevallen mogelijk te maken. Zorgnet Vlaanderen stelde toen ook voor om vondelinge­nschuiven in ziekenhuiz­en te installere­n. “Tot nu bleef het bij voornemens”, zegt Beyers.

In de vondelinge­nschuif in Antwerpen is afgelopen winter een tiende kindje achtergela­ten. Het gaat om een meisje. De baby is gezond en heeft de naam Anna gekregen. De vzw Moeders voor Moeders heeft het nieuws zolang stilgehoud­en, om de moeder nog de kans te geven het kindje terug te halen. Maar dat is niet gebeurd. Het meisje verblijft nu bij een gastgezin.

Een winterkind­je. Zo noemen ze de kleine Anna bij de vzw Moeders voor Moeders en op het kabinet van de Antwerpse schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA).

Over de precieze datum waarop het meisje in de schuif werd gelegd, wil de vzw liever niets zeggen om de privacy en de toekomst van het kind te beschermen. Ook werd aan uw krant gevraagd om het nieuws pas later bekend te maken om de moeder de gelegenhei­d te geven om haar kind op te halen als ze dat zou willen. Maar de moeder heeft dat niet gedaan.

Geen gegevens achtergela­ten

Het meisje was nog niet lang geboren toen het in de vondelinge­nschuif werd achtergela­ten. De baby verkeerde in goede gezondheid.

“Het ging zoals altijd. De baby werd in de schuif gelegd, waarop we het kind even later hebben ge- vonden. Moeders kunnen hun identiteit achterlate­n op een kaartje. Dat heeft deze vrouw niet gedaan”, zegt Katrien Beyers van de vzw Moeders voor Moeders.

Zoals de traditie wil, is de Antwerpse schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau voogd van de vondeling. “Ik ben vooral heel blij dat de baby in een goede gezondheid verkeert en bij een goed gastgezin woont. Ik blijf het welzijn van Anna opvolgen. Het gaat zeer goed met haar”, zegt de schepen.

Meer wil Duchateau niet kwijt. “We willen vermijden dat het meisje op latere leeftijd ontdekt dat ze te vondeling is gelegd. Daarom houden we de dag waarop ze in de schuif is gevonden geheim.”

Wel woorden, geen daden

Ook vorig jaar werd er een baby achtergela­ten in de vondelinge­nschuif van de vzw Moeders voor Moeders. Dat was voor Zorgnet Vlaanderen de aanleiding om voor een structurel­e oplossing te pleiten, onder meer voor vondelinge­nschuiven in ziekenhuiz­en.

Ook werd er een wetsvoorst­el gedaan om moeders de gelegenhei­d te geven om discreet te bevallen. “Verder dan intenties is het niet gekomen. De situatie is tot op heden onverander­d”, zegt Katrien Beyers van Moeders voor Moeders.

De vzw verwacht dat er na deze nieuwe vondeling opnieuw stemmen zullen opgaan voor een betere reglemente­ring. “Ik hoop dat de voorstelle­n niet opnieuw een stille dood sterven. Blijkbaar is dit probleem niet prioritair genoeg. Spijtig.”

Brussel volgt

Toch opent er binnenkort ook een vondelinge­nschuif in de Brusselse deelgemeen­te Evere. Recent heeft de vzw Corvia, die onder meer daklozen helpt, daarvoor groen licht gekregen van de Brusselse overheid.

“Mathilde Pelsers van de vzw Corvia is een gedreven vrouw. Ook zij vindt dat ze een vondelinge­nschuif moet openen omdat de nood er is. Zolang er geen structurel­e oplossinge­n komen, zullen vondelinge­nschuiven vaak de enige oplossing zijn voor radeloze moeders”, aldus nog Katrien Beyers.

FONS DUCHATEAU Antwerps schepen van Sociale Zaken “Ik blijf het welzijn van Anna opvolgen en ben blij dat het zeer goed met haar gaat.”

 ?? FOTO MAARTEN DE BOUW ?? Katrien Beyers van de vzw Moeders voor Moeders bij de vondelinge­nschuif in Borgerhout. “Zolang er geen structurel­e oplossing komt, is dit vaak de enige oplossing voor radeloze moeders.”
FOTO MAARTEN DE BOUW Katrien Beyers van de vzw Moeders voor Moeders bij de vondelinge­nschuif in Borgerhout. “Zolang er geen structurel­e oplossing komt, is dit vaak de enige oplossing voor radeloze moeders.”
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium