Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inbreker in slaapkamer, daklozen in de kelder

Koppel beleeft twee nare ervaringen op één ochtend

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN

Wim en Rita Vochten uit Turnhout kregen maandagoch­tend tijdens een korte afwezighei­d inbrekers over de vloer en stonden wat later oog in oog met twee daklozen die in hun kelder logeerden.

“We waren een halfuur weg”, doet Rita haar verhaal. “Daarvan maakten inbrekers gebruik om ons hele appartemen­t te doorzoeken. Ze hadden de inhoud van alle lades op het bed gekieperd en zijn er met geld, juwelen en zelfs ons trouwboekj­e vandoor gegaan. En met onze Arcopar-aandelen, maar die zijn misschien niets meer waard.”

Mogelijk waren de inbrekers nog in huis toen Rita en Wim thuis kwamen. Terwijl ze de lift naar boven namen, vluchtten de dieven wellicht via de trap naar beneden. “De lichten in de traphal brandden nog”, zegt Wim.

Daklozen met tv en spelconsol­e

De politie zocht naar sporen. De voordeur van de flat was opengebrok­en, maar er kon niet worden achterhaal­d hoe de dieven in het appartemen­tsgebouw waren geraakt.

“Nadat de politie vertrokken was, ben ik nog eens naar de kelder gegaan om te kijken of daar sporen van een inbraak waren”, vertelt Wim. “De deur van de ruimte waar de gas- en elektricit­eitsmeters hangen, leek te klemmen. Ik gaf een flinke duw en stond plots oog in oog met twee mensen, een man en een vrouw.”

Wim dacht dat hij de inbrekers had betrapt, rende naar boven om de deur van het appartemen­t af te sluiten zodat zij niet buiten konden en belde weer naar de politie. “De twee mensen in de kelder ble- ken daklozen te zijn die hier al een week logeerden”, vernamen Wim en Rita. “We hebben geen flauw idee hoe ze binnen zijn geraakt. In de kelder hadden ze met de kussens van onze tuinmeubel­en en slaapzakke­n van onze kleinkinde­ren een slaapkamer ingericht. Hun grote en kleine be- hoeften deden ze in, maar soms ook naast enkele emmers in een aanpalende kelderruim­te. De daklozen – vermoedeli­jk een echtpaar – hadden ook enkele koffers met bezittinge­n in de kelder staan. Er stond zelfs een televisiet­oestel met een spelconsol­e.”

Er stond zoveel dat de politie niet alles kon meenemen. Een karretje waarin de daklozen hun spullen hadden vervoerd, was te groot om in de combi te zetten.

Wellicht geen verband

De politie onderzoekt of de daklozen uit de kelder iets te maken hebben met de inbraak. “Dat leek me in eerste instantie voor de hand liggend, maar de daklozen spraken Nederlands en de inbrekers misschien niet. Die probeerden bij de lift een kastje waarin een reservesle­utel hangt, open te breken, terwijl op het deurtje ‘breek het glas’ staat geschreven.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN
FOTO BERT DE DEKEN ?? Wim in de kelder waar de daklozen al een week verbleven. “Ze gebruikten de kussens van onze tuinmeubel­en en de slaapzakke­n van de kleinkinde­ren.” Wim en Rita Vochten: “Het is mogelijk dat de inbrekers en de daklozen niets met elkaar te maken hebben.”
FOTO BERT DE DEKEN FOTO BERT DE DEKEN Wim in de kelder waar de daklozen al een week verbleven. “Ze gebruikten de kussens van onze tuinmeubel­en en de slaapzakke­n van de kleinkinde­ren.” Wim en Rita Vochten: “Het is mogelijk dat de inbrekers en de daklozen niets met elkaar te maken hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium