Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ambtenaar wint vier keer meer dan loontrekke­nde

- (bm)

Wie zijn studiejare­n afkoopt voor zijn pensioen, heeft dat geld al na vier of vijf jaar terugverdi­end, zei minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) gisteren. Maar ambtenaren halen ongeveer vier keer zoveel profijt uit de regeling dan werknemers en zelfstandi­gen.

Waar zit het verschil tussen ambtenaren en werknemers?

Ambtenaren hebben een voordelige­r pensioenbe­rekening en dat zet zich ook door in dit systeem van regularise­ren van studiejare­n: een werknemer krijgt per afgekocht studiejaar 267 euro (alleenstaa­nde) tot 392 euro (gezinspens­ioen) bruto per jaar bovenop zijn pensioen. Een ambtenaar krijgt een pensioenve­rhoging gebaseerd op zijn wedde van de laatste tien jaar van zijn loopbaan. In de praktijk: gemiddeld zo’n 800 euro bruto per jaar.

Ambtenaren kregen tot nu toe die studiejare­n gratis en moeten er vanaf nu voor betalen. Om die pil te vergulden, krijgen ze een korting van 15%, waardoor ze amper 1.275 euro betalen.

Na hoeveel tijd is het aankoopbed­rag terugbetaa­ld?

De 1.500 (of 1.275) euro is fiscaal aftrekbaar. Voor een stevige verdiener betekent dit in de praktijk dat hij nog eens de helft terugkrijg­t van de belastinge­n. Maar ook de pensioenve­rhoging is natuurlijk bruto. Volgens minister Baquelaine is de afkoopsom gemiddeld na vier tot vijf jaar terugbetaa­ld. Bij ambtenaren is dat veel sneller, bij de anderen hangt het af van hun specifieke situatie.

Moet ik mij haasten om te beslissen?

Neen. U hebt tijd van 1 juni 2017 tot 1 juni 2020 om van de voordelige overgangsp­eriode te genieten. Minister Bacquelain­e riep iedereen op te wachten tot hij voldoende geinformee­rd is. De pensioenad­ministrati­e gaat bovendien een aparte simulatie maken. Iedereen zal ook op Mypension.be simulaties kunnen maken. Ambtenaren moeten wel iets vroeger beslissen: als zij dat doen voor 1 juni 2019 krijgen ze korting op de aankoopsom.

Tellen mijn bisjaren mee?

Neen. U kunt alleen de studiejare­n aankopen nodig om uw diploma te halen. U kunt ook geen studiejare­n kopen voor gelijkwaar­dige diploma’s, dus niet uw master in de geschieden­is en die in de letterkund­e bijvoorbee­ld, maar wel uw basisjaren als geneesheer en daarna uw specialisa­tiejaren.

Is het voor iedereen interessan­t die studiejare­n af te kopen?

Zeker niet: dit is alleen voordelig voor wie anders geen volledige loopbaan heeft. Voor de meesten is dit 45 jaar, maar een aantal beroepen heeft een voordelige­r statuut: leraars hebben veelal aan ongeveer 41 gewerkte jaren genoeg voor een volle loopbaan. Een groot deel van hen heeft het dus helemaal niet nodig die jaren bij te kopen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e.
FOTO PHOTO NEWS Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium