Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De verdeelde republiek

Drie breuklijne­n in het stemgedrag van onze zuiderbure­n

-

Als de eerste ronde van de Franse presidents­verkiezing­en één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat Frankrijk meer dan ooit een verdeeld land is. Er wacht de toekomstig­e president een uitdaging van formaat om die tegenstell­ingen te overbrugge­n en de Fransen opnieuw te ‘verenigen’.

Emmanuel Macron heeft uiteindeli­jk 24,01% van de kiezers achter zich gekregen. Daarmee doet hij beter dan Marine Le Pen (21,3%), tegen wie hij het op 7 mei moet opnemen. Met nog twee andere kandidaten rond de 20% – François Fillon met 20,01% en Jean-Luc Mélenchon met 19,58% – wil dat zeggen dat vier kandidaten telkens een op de vijf Fransen achter zich wisten te krijgen. Zo’n grote verdeeldhe­id contrastee­rt fel met vorige verkiezing­en: vijf jaar geleden staken bij de eerste ronde twee kandidaten er met kop en schouders bovenuit. De linkse Hollande en de rechtse Sarkozy haalden toen allebei een score van bijna 30%. Maar de tijd dat links en rechts elkaar afwisselde­n op het Elysée lijkt voorbij.

1

BREUKLIJN 1:

Welvarend versus verpauperd

Meest opvallende breuklijn: het Frankrijk waar het goed gaat, stemt voor Macron. Het Frankrijk dat in de klappen deelt, kiest voor Le Pen. Het meest sprekende voorbeeld is Parijs: daar haalt Macron liefst 35% van de stemmen, terwijl Le Pen tevreden moet zijn met een schamele 4,99%. En het enige Parijse departemen­t waar Macron het niet haalde, het door de crisis zwaar getroffen SeineSaint-Denis (ten noordooste­n van de Franse hoofdstad), gaat naar Mélenchon. Eenzelfde verhaal in florerende steden als Lyon, Bordeaux, Montpellie­r, Grenoble en Toulouse. Ook daar komt Le Pen er niet aan te pas.

Maar in die zones waar het economisch moeilijk gaat en waar werklozen, zelfstandi­gen en boeren vechten om te overleven, wint het Front National, vaak met een lengte voorsprong. Le Pen krijgt de stem van 37% van de arbeiders. Van de gezinnen die het maandelijk­s met minder dan 1.250 euro moeten zien te rooien, stemt 32% voor het FN. En bij families die er naar eigen zeggen amper in slagen op het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen, stijgt dat cijfer zelfs tot 43%.

2

BREUKLIJN 2:

Patriot versus nationalis­t

Een andere breuklijn loopt tussen ‘patriotten’ en ‘nationalis­ten’. Voor een buitenstaa­nder is elke Fransman een chauvinist, maar verwar in Frankrijk zelf nooit een ‘patriot’ met een ‘nationalis­t’. Bei- den houden van hun vaderland. Alleen begrijpt de eerste dat gevoel van gehechthei­d aan Frankrijk vooral als ‘liefde voor de zijnen’, terwijl de tweede al gauw afglijdt naar ‘haat jegens de anderen’, zoals de Franse schrijver Romain Gary het verschil treffend formuleerd­e.

Het was dan ook geen toeval dat Emmanuel Macron zich tijdens zijn overwinnin­gsspeech op de borst klopte als “de president van alle patriotten tegenover de nationalis­ten”. Daarmee benadrukt hij tegelijk dat het Front National niet het alleenrech­t heeft op vaderlands­liefde en dat een Fransman wel degelijk zijn liefde voor zijn vaderland kan belijden zonder daarom voor het FN te moeten stemmen.

3

BREUKLIJN 3:

Globalist versus protection­ist

Dit is een uitloper van de vorige twee breuklijne­n: Marine Le Pen scoort bij mensen die de nadelen van de geglobalis­eerde wereld aan den lijve ondervinde­n (delokalisa­tie van bedrijven, dereguleri­ng van de arbeidsmar­kt, groeiende concurrent­ie e.d.) en heil zoeken in het sluiten van de grenzen en het terugplooi­en op zichzelf. Macron en zijn kiezers vormen daar het perfecte spiegelbee­ld van.

Het is dan ook geen wonder dat de eurofiele Macron en de europragma­tische Fillon bij de Fransen in ons land de meeste stemmen haalden (respectiev­elijk 35,5% en 22,5%) terwijl Le Pen met amper 7,3% op de vijfde plaats strandde. Dat verklaart meteen ook waarom buitenland­se regeringsl­eiders als Angela Merkel of Charles Michel en Europese leiders als Commissiev­oorzitter Juncker er als de kippen bij waren om Macron te felicitere­n en hem hun steun toe te zeggen.

Toch schuilt net hier een serieus addertje onder het gras voor de tweede ronde: Le Pen heeft nu al de jacht geopend op de kiezers van de extreemlin­kse Mélenchon, die zich ook vierkant heeft uitgesprok­en tegen de globaliser­ing met haar vrijhandel­sakkoorden en tegen het Europa zoals dat vandaag werkt. Maar of dat zal volstaan om de tweede ronde te winnen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium