Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanpak bedelaars goedgekeur­d

Groen en PVDA stemmen tegen, meerderhei­d en Vlaams Belang voor

- (svw)

De Antwerpse gemeentera­ad keurde gisterenav­ond de aanpassing van de politiecod­ex goed die het mogelijk maakt om geld van een bedelaar tijdelijk in beslag te nemen.

Met deze maatregel kunnen de inkomsten van bedelaars die meermaals op agressief bedelen worden betrapt, tijdelijk in beslag worden genomen. Het stadsbestu­ur wil zo de netwerken van mensenhand­elaars treffen. Als echter blijkt dat de bedelaar niets te maken heeft met criminele bendes, krijgt die het geld terug.

Bij de oppositie waren er op de gemeentera­ad echter bedenkinge­n over deze aanpassing in de politiecod­ex.

“Wij verzetten ons niet tegen uw wil om de georganise­erde misdaad aan te pakken”, zegt PVDA-fractielei­der Peter Mertens. “In de politiecod­ex staat dat het geld van mogelijke illegale bedelaars, dus mensen zonder papieren, in beslag kan worden genomen. Ik vrees dat we hiermee ons op een hellend vlak begeven. Wie niet in een crimineel netwerk zit, kan dus ook worden getroffen door deze politiecod­ex of de interpreta­tie hiervan.”

Naast PVDA stemde ook Groen tegen deze aanpassing van de politiecod­ex. Groen-fractielei­der Wouter Van Besien vreest dat slachtoffe­rs nu als daders zullen worden beschouwd.

Juridische omschrijvi­ng

Bij sp.a kwam een onthouding op dit punt. Yasmine Kherbache (sp.a) steunde de strijd tegen deze maffiose praktijken, maar had twijfels over de juridische omschrijvi­ng in de politiecod­ex.

“Gekend zijn bij de politie is in de codex onvoldoend­e afgebakend en omschreven”, zegt Kherbache. “Bovendien kan deze maatregel alleen effect hebben als dit in een integrale aanpak past. Dat betekent in nauwe samenwerki­ng met het parket. Als dit niet zo is, dan dreig je daadwerkel­ijk alleen aan symptoombe­strijding te doen.”

De meerderhei­d en Vlaams Belang keurden de maatregel goed.

 ??  ?? Peter Mertens.
FOTO JORIS HERREGODS
Peter Mertens. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium