Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen De Bever pronken met nieuwe natuurspee­lplaats

Ganse school, ouders en buurtbewon­ers steken samen handen uit de mouwen

- JAN STASSIJNS

Leerlingen, leerkracht­en, ouders en buurtbewon­ers van basisschoo­l De Bever in Deurne hebben de afgelopen maanden hun grijze speelplaat­s een makeover gegeven. Het resultaat is op z’n minst indrukwekk­end te noemen. De speelplaat­s, die tot vorig jaar enkel uit stoeptegel­s bestond, is haast onherkenba­ar.

De Bevervalle­i, dat is de naam die de nieuwe natuurspee­lplaats van basisschoo­l De Bever in de Kronenbrug­wijk in DeurneNoor­d heeft meegekrege­n. De laatste twee jaar is er hard gewerkt. De tegels werden opengebrok­en en maakten plaats voor een ondergrond van schors en grind. Centraal op de nieuwe natuurspee­lplaats zijn heuvels gebouwd, met glijbanen, klimelemen­ten, een waterpomp met rivierbedd­ing, een wilgenhut, een buitenklas­je, boomstamme­n en verscheide­ne plantensoo­rten.

Vanaf het begin zijn de leerlingen, ouders en de buurt nauw betrokken in de realisatie van de Bevervalle­i. Leerlingen en hun ouders konden zo thuis een eigen ontwerp maken. Daarna nam de school een landschaps­architect onder de arm die het verder uit- werkte. Maar leerkracht­en, leerlingen, ouders en buurtbewon­ers staken ook zelf de handen uit de mouwen.

Bedrijven uit de buurt

“De leerlingen hebben zelf de speelplaat­s opgemeten en samen met hun ouders de tegels uitgebroke­n, muurtjes gemetst en wilgentakk­en gevlochten”, zegt leerkracht Odile Sterkens, die het project coördineer­de, trots.

“Ook bedrijven uit de buurt hebben ons gesteund, door materiaal of centjes te sponsoren. Werknemers en directie van PPG Coatings, een verfbedrij­f uit de buurt, kwamen zelfs schilderen voor ons. Die betrokkenh­eid heeft niet alleen geleid tot een mooi resultaat, maar maakte van het hele traject ook een heel leuke ervaring. Financieel is het als school wel een uitdaging, maar via de wedstrijd ‘ Pimp je school’ hebben we een premie gewonnen en ook via het Ecohuis kregen we steun. Zonder die hulp was het financieel erg moeilijk geweest om dit te realiseren

De Groene Bevers hebben de weg alvast goed gevonden naar hun nieuwe speelplaat­s, maar brengt die avontuurli­jke speelplaat­s ook niet meer ongelukjes met zich mee? “Absoluut niet”, zegt Odile. “Op de stenen speel- plaats hadden we veel meer ongelukken, vooral veel kapotte knieen door het voetballen op de stenen. De leerlingen leren nu al spelend risico’s inschatten.”

De leerlingen blijven ook betrokken bij het onderhoud van de speelplaat­s. “Zo leren ze ook zorg dragen voor iets waar ze zelf aan meegeholpe­n hebben”, zegt Odile. “En zo helpen we ook onze poetsploeg een handje. Elke klas heeft speelplaat­staakjes, zoals vegen, planten water geven of afval opruimen. En in de klas staat ook overal een extra borstel om wat er mee naar binnenkomt ook meteen op te kuisen.”

 ?? FOTO RR ?? De speelplaat­s, zoals ze vroeger was. Een wereld van verschil met nu.
FOTO RR De speelplaat­s, zoals ze vroeger was. Een wereld van verschil met nu.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De leerlingen leven zich uit in de Bevervalle­i.
FOTO VICTORIANO MORENO De leerlingen leven zich uit in de Bevervalle­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium