Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwart meer batterijen ingezameld

- PAUL VERBRAEKEN

Terwijl het aantal op de markt gebrachte batterijen vorig jaar met amper 1,1% steeg – inclusief fietsbatte­rijen – ging het ingezameld­e gewicht van gebruikte batterijen met liefst een kwart omhoog. België zit daarmee in de wereldtop.

Producente­n van batterijen hebben ook een aanvaardin­gsplicht. Om daaraan te voldoen, werd de vzw Bebat opgericht. Die staat niet alleen in voor zowat 24.000 inzamelpun­ten over heel het land – bijvoorbee­ld bij warenhuize­n – maar verzamelt die batterijen om de basisgrond­stoffen maximaal te recycleren.

Vorig jaar kende dat inzamelen een werkelijke boost: in één jaar steeg het totale gewicht aan afgedankte batterijen van 2.758 ton in 2015 naar 3.481 ton vorig jaar. Een stijging met 723 ton, of liefst 26% meer.

Gedelegeer­d bestuurder Peter Coonen geeft meteen toe dat dit uitzonderl­ijk resultaat “onder meer te danken is aan de eenmalige marketinga­ctie met K3”. Vorig jaar werd in de scholen een speciale campagne op touw gezet met als attractie dat de meest actieve school een gratis optreden zou krijgen van de meidengroe­p K3. Die campagne – ge- wonnen door een school uit Maldegem – leverde 548 ton extra op. Coonen verwacht dat het resultaat van 2016 in 2017 moeilijk te evenaren zal zijn.

Eén batterij per 100 kg huisvuil

Toch blijft het inzamelen in de lift zitten. Uit een Bebat-onderzoek blijkt immers dat er per 100 kg huisvuil nog slechts één batterij zou voorkomen, overigens hetzelfde cijfer als in 2015. In elk geval zit ons land met 70% ‘inza- melpercent­age’ ver boven de (ingewikkel­de) Europese norm van 45%.

Ook zonder de K3-actie steeg het ingezameld­e gewicht, terwijl het aantal op de markt gebrachte batterijen met slechts 1,1% steeg. Daarin ook een enorme toename van het aantal fietsbatte­rijen. Vorig jaar werden er 93.000 elektrisch­e fietsen gekocht plus 18.000 vervangacc­u’s. Ook die komen uiteindeli­jk bij Bebat terecht.

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Belgen zijn steeds meer milieubewu­st inzake batterijen.
FOTO MARGO TILBORGHS Belgen zijn steeds meer milieubewu­st inzake batterijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium