Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles keurig voorspeld, behalve het internet

Niemand bracht technologi­e dichter bij de kijkers dan Chriet Titulaer (73)

-

De man met het omgekeerde hoofd, noemden ze hem. Vanwege zijn baard zonder snor. Zelf vond hij ‘boodschapp­er van de toekomst’ iets prettiger. Want als Chriet Titulaer (19432017) iets goed kon, dan was het jaren vooruitkij­ken. De microgolf, de videorecor­der, de personal computer, online winkelen: de Nederlands­e sterrenkun­dige wist perfect wat ons te wachten stond. Bíjna perfect, want bij het internet sloeg hij de bal helemaal mis.

Een man met een missie? Chriet Titulaer – iedereen buiten Nederlands Limburg zei ‘Griet’ maar het was wel degelijk ‘Kriet’ – relativeer­de dat zelf. Toen hij in de nadagen van zijn carrière de vraag kreeg waarom hij zijn populairwe­tenschappe­lijke tv-programma

Wondere Wereld had gemaakt, antwoordde hij: “Voor mezelf. Met het geld kon ik mijn buitenland­se reizen betalen.”

En reizen deed hij, want de sterrenkun­dige uit Hout-Blerick dweilde de hele aardbol af om op de hoogte te blijven van de laatste weetjes in de wereld van de technologi­e. Drie uur lezen per dag deed hij. En bellen met laboratori­a, wereldwijd. Via een digitale telefoonli­jn, hij was een van de eersten in Nederland om die te hebben.

Er was niemand in Nederland die wetenschap in de jaren 80 en 90 dichter bij de mensen bracht dan Chriet Titulaer. Voorbestem­d voor televisie was hij niet: hij verhuisde met zijn vrouw naar de VS omdat hij een baan had versierd in een labo van ruimtevaar­torganisat­ie NASA in Arizona. Zijn dochter werd er geboren, maar mevrouw Titulaer kreeg heimwee. Vlak voor hij in 1968 vertrok, kon hij als enige ter wereld nog snel een foto maken van het Apollo 8-ruimtevaar­tuig bij de maan. hij meteen naar Hilversum om voor de NOS commentaar te leveren bij de missie van de Apollo 8, de eerste bemande missie in een

baan om de maan. Eén jaar later gaf hij uitleg bij de landing op de maan. Tot grote tevredenhe­id van de kijker, maar niet van de bazen. Die vonden dat hij zijn Limburgse accent moest lozen. “Zoek dan maar iemand anders”, zei Titulaer. Hij mocht blijven. De jaren 80 waren de hoogdagen voor de astronoom met het programma Wondere Wereld, waarin hij iedereen met zijn gorgelende ‘r’ welkom heette. Omdat 1985 Titulaer het budget voor elke aflevering zelf bijeen moest harken, smokkelde hij er zonder scrupules sluikrecla­me voor de gekste gadgets in. Buiten beeld schreef hij boeken bij de vleet, van Welkom in de Toekomst tot Fatale Wereldramp­en. Hij stampte een ‘ Huis van de Toekomst’ uit de grond met zonnepanel­en en vanop afstand bedien- de verwarming en verlichtin­g, richtte een Robotdag in en lokte 140.000 bezoekers naar Space 86.

Altijd zijn tijd vooruit

Steeds was Titulaer vooruit op zijn tijd. Begin jaren 80 voorspelde hij de hoge vlucht van glasvezelk­abels. “Toen kreeg ik telefoon van de baas van de dienst telecommun­icatie van de PTT (Posterijen, Telefonie, Telgrafie, red.). Die zei: hou nou toch eens op over die glasvezel, iedereen in Nederland denkt dat het er gaat komen, je maakt de mensen zenuwachti­g. Vijf jaar later verliep het telefoonve­rkeer tussen Eindhoven en Geldrop niet meer via koper, maar via glasvezel.”

Titulaer was ook niet vies van een grapje: in zijn meest legendaris­che tv-fragment reed hij in Wondere Wereld op een fiets met een computer en een telefoon op het stuur. “Managers willen voor hun gezondheid wel op de fiets, maar ze moeten bereikbaar zijn. Dat kan, de fietstelef­oon is er, al is-ie wel zwaar door de grote accu. De PTT zoekt honderd proefperso­nen, u kunt zich aanmelden.” Het was een aprilgrap, maar vandaag rijden die gsm’ende fietsers wel massaal rond.

Eén keer sloeg Titulaer de bal met zijn voorspelli­ngen mis: het internet, dat was een hype die niet zou doorbreken. Titulaer gaf zijn vergissing later toe. Na twee herseninfa­rcten in 1995 trok hij zich terug, zijn Huis van de Toekomst werd een verzorging­stehuis. Het eeuwige leven heeft hij sowieso: planetoïde 12133 Titulaer werd in 2007 naar hem vernoemd.

TOM DE LEUR

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR, VARA ?? Sterrenkun­dige Chriet Titulaer voorspelde lang voor ze ingeburger­d raakten al heel wat technologi­sche ontwikkeli­ngen.
FOTO'S RR, VARA Sterrenkun­dige Chriet Titulaer voorspelde lang voor ze ingeburger­d raakten al heel wat technologi­sche ontwikkeli­ngen.
 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Als aprilgrap bedacht Titulaer de ‘fietstelef­oon’, achteraf bekeken geen gek idee.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Als aprilgrap bedacht Titulaer de ‘fietstelef­oon’, achteraf bekeken geen gek idee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium