Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cohousing in oude drukkerij: al acht families kandidaat, nog tien gezocht

Borgerhout Oud pand in Prins Leopoldstr­aat biedt plaats aan achttien gezinnen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE Info over InDruk: www.cohousingp­rojects.be

In hartje Borgerhout bouwen acht gezinnen aan een gezamenlij­ke thuis. Er is nog plek voor tien andere families. Samen streven ze ernaar het buurtgevoe­l van een traditione­le dorpskern te integreren middenin de stad. “En dat dorpsgevoe­l mag niet stoppen aan onze voordeur.”

Steeds meer mensen lijken gewonnen om aan cohousing te doen: een innovatiev­e woonvorm waarbij bewoners naast hun private woonruimte gemeenscha­ppelijke ruimtes en een tuin met elkaar delen. Zo ook Jasper De Ridder en Wendy Schellen. Samen met hun partner beslisten ze om in te tekenen voor InDruk, een cohousingp­roject waar in totaal 18 gezinnen de oude Onzea-drukkerij zullen ombouwen tot een wooncomple­x waar samenleven de norm wordt.

“Mijn vriendin en ik waren op zoek naar een klassiek huis of appartemen­t”, vertelt Jasper. “Wonen in de stad, een tuin en een goed contact met je buren behoorden tot onze voorwaarde­n. Want op ons vorige adres in Borgerhout kenden we onze buren amper. Uiteindeli­jk zijn we op het cohousing-gegeven gebotst en woonden we een verga- dering bij. Dat idee moesten we toch even laten bezinken, want uiteindeli­jk beslis je om kleiner te gaan wonen, want er worden heel wat woonfuncti­es gemeenscha­ppelijk. Maar nu zou ik het niet meer anders willen.”

Bang voor anonimitei­t

Iets wat ook Wendy Schellen als een groot voordeel beschouwt. “Onze kinderen zijn bijna allemaal het huis uit. We willen dus kleiner gaan wonen, maar waren bang om in een anonieme woonblok terecht te komen waar mensen elkaar meer ergeren dan dat ze met elkaar samenleven. Contact met onze buren vinden we belangrijk en dat is waar we nu dus voluit voor kiezen.”

In het wooncomple­x zullen heel wat ruimtes met elkaar gedeeld worden: een polyvalent­e zaal, atelier, wasplaats, kantoor, gastenkame­r, stille ruimte en tuin. “Maar de invulling van deze ruimtes kan veranderen naargelang de noden van de bewoners.” Want nog niet elke wooneenhei­d is ingevuld. “Momenteel zoeken we nog tien andere gezinnen die mee in dit project willen stappen. En dat mag echt iedereen zijn. Hoe diverser, hoe liever.”

Hechte groep

InDruk moet een doorgedrev­en vorm van samenleven stimuleren. “Het dorpsgevoe­l mag niet stoppen aan onze voordeur. Zaken als autodelen, daar willen we ook graag naar kijken. Verder willen we de hele buurt betrekken bij dit project, want er staan hier best grote werken gepland.”

Eind 2019 moet het gebouw klaar zijn om in te trekken. Ondertusse­n wordt over elk aspect samen nagedacht en beslist. Iets waarin ze ondersteun­d worden door Cohousing Projects.

“Wij adviseren en begeleiden de bewoners vanaf het begin tot aan de finish, maar de beslissing­en liggen in hun handen”, zegt Dries Declercq van het Cohousing Projects. “We zijn dus geen projectont­wikkelaar die economisch­e belangen nastreeft. Hier werken de mensen vanaf het begin samen en ontdekken ze of het concept hen ligt. Ze leren elkaar kennen en vormen een hechte groep, nog voor ze effectief gaan samenwonen. Helemaal anders dan wanneer bewoners pas hun intrek in een cohousingg­ebouw nemen wanneer de werken al achter de rug zijn. Hier wordt nagedacht vanuit het belang van de groep en dat is cruciaal om het samenleven te doen slagen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ??  ?? Enkele toekomstig­e bewoners, met Wendy als derde van rechts en Jasper uiterst rechts. “We zouden het niet meer anders willen.”
FOTO WIM HENDRIX
Enkele toekomstig­e bewoners, met Wendy als derde van rechts en Jasper uiterst rechts. “We zouden het niet meer anders willen.” FOTO WIM HENDRIX
 ??  ?? De maquette van het project.
FOTO RR
De maquette van het project. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium