Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twaalfde Antwerpse vondeling, tiende in vondelinge­nschuif

- (pvdp)

Anna is het tiende kindje in de vondelinge­nschuif van de Antwerpse vzw Moeders voor Moeders. Twee andere baby’s werden elders neergelegd. Een overzicht.

Merksem 6 JAN.

2004

Emma

Emma werd gevonden op de drempel van een huis in Merksem. Haar moeder belde nog aan, maar verdween vooraleer de bewoners de deur hadden opengedaan. Het meisje lag in een mand met een pak luiers en verzorging­sspullen erbij.

Essen 26 NOV.

2006 Jasper Van Essen

Jasper werd gevonden in een kartonnen doos aan het station van Essen. Vier jaar later werd de Nederlands­e moeder teruggevon­den en vervolgd. Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaarde­lijke straf, maar de rechter sprak de vrouw vrij omdat ze handelde uit ‘onweerstaa­nbare dwang’.

Antwerpen 25 JUNI

2004

Marie

De moeder geraakte niet aan de vondelinge­nschuif. Door complicati­es moest ze alsnog naar het ziekenhuis en zorgde ze de eerste dagen mee voor haar kindje. Daarna verdween ze. Marie leefde een jaar bij Monique Verdickt. Daarna namen de grootouder­s van Marie, in Hasselt, het meisje op in hun gezin.

17 NOV.

2007 Thomas De Kleine

De eerste vondeling die effectief in de Antwerpse vondelinge­nschuif werd gelegd. Het kindje was toen vijf of zes dagen.

18 JUNI

2009 Michaël De Kleine

Gevonden in de vondelinge­nschuif. “We hebben er nu een engelbewaa­rder bij”, zei Monique Verdickt destijds. “Vandaar dat we kozen voor Michaël, naar de aartsengel.” Michaël werd vermoedeli­jk thuis geboren. Zijn navelstren­g was afgebonden met een grof touw.

24 JULI

2012 Adriaan De Kleine

Een vrouw duwde Adriaan op straat in de armen van Monique Verdickt en verdween. Hij was gezond en wel.

ZOMER

2012 Anonieme baby

Gevonden in de vondelinge­nschuif. Dat kon worden stilgehoud­en en de mama zocht opnieuw contact. Moeder en baby werden herenigd.

3 NOV.

2012 Pieter De Kleine

Gevonden in de vondelinge­nschuif. Monique Verdickt noemde de jongen naar twee advocaten, allebei Pieter, raadsheren van Moeders voor Moeders die mee achter het initiatief van de vondelinge­nschuif stonden.

DEC. 2014 Jules De Kleine

Gevonden in de vondelinge­nschuif. Pas bekendgema­akt op 25 februari 2015.

APRIL

2015 LouiseMari­e De Kleine

Gevonden in de vondelinge­nschuif, p as bekendgema­akt op 30 mei 2015.

HERFST

2015 Maarten De Kleine

Gevonden in de vondelinge­nschuif, pas bekendgema­akt op 5 april 2016. Monique Verdickt noemde de jongen naar haar pas overleden vader.

WINTER

2016 ‘Winterkind­je’ Anna

Gevonden in de vondelinge­nschuif. Het nieuws werd pas gisteren officieel bekendgema­akt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium