Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Euthanasie kan voor Broeders van Liefde

- (wba)

De Belgische tak van de Broeders van Liefde heeft beslist dat euthanasie mogelijk wordt in de dertien psychiatri­sche centra in ons land. Zelfs voor wie niet terminaal is en mentaal zwaar lijdt. Het hoofdbestu­ur van de Broeders in Rome blijft wel gekant tegen euthanasie.

De Broeders van Liefde hebben in Vlaanderen een quasi monopolie op psychiatri­sche instelling­en. Dat ze hun visie op het levenseind­e bijstellen is heel opmerkelij­k. “Als iemand een uitdrukkel­ijke wens heeft om niet verder te leven, nemen we die vraag ernstig en bekijken we hoe we daarop kunnen ingaan”, zegt Raf De Rycke, voorzitter van de Broeders van Liefde, een rooms-katholieke congregati­e die over heel de wereld actief is.

Waarom nu plots een andere visie? “De samenlevin­g is geëvolueer­d. En wij ook.”

Concreet: wie een vraag tot euthanasie stelt, kan voortaan terecht bij een team van experts. Dat bekijkt of aan de vereisten wordt voldaan: is de patiënt wilsbekwaa­m, is er sprake van een medisch uitzichtlo­ze toestand en is er geen andere redelijke oplossing? “We zullen nu meer in dialoog gaan met de patiënt.”

Elk jaar dienen zo’n twaalf patiënten binnen de instelling een aanvraag tot euthanasie in. Vorig jaar werden er twee effectief uitgevoerd, wel buiten de instelling.

De koerswijzi­ging van de Broeders heeft wel gevolgen: ze liggen nu overhoop met de congregati­e van Rome. “Ik betreur deze beslissing. Ik ga dit bij het Vaticaan moeten aankaarten”, zegt Vlaming Rene Stockman, generaal overste van de congregati­e van Rome en vertrouwen­spersoon van de paus. “Dit kan gevolgen hebben.”

Het dispuut: volgens Rome is het leven absoluut, daar mag je als mens niet over beslissen. Volgens de Broeders van Liefde is het leven fundamente­el, maar is de wens van de patiënt vanaf nu evenwaardi­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium