Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder malaria in de wereld, meer in België

Tropisch Instituut wil meer aandacht voor preventie

- MAAIKE FLOOR

Het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen stelde vorig jaar 327 gevallen van malaria vast. Daarmee zit het aantal besmetting­en al jaren in stijgende lijn, tegen de internatio­nale trend in. Voor het eerst waren er ook Belgische patiënten die na een standaardb­ehandeling hervielen.

Wim Van den Brande (34) uit Lier dacht dat hij geen malariapil­len nodig had toen hij in september vorig jaar samen met zijn Rwandese vrouw en hun zoontje (toen 2,5) naar Kigali op familiebez­oek ging. “In de hoofdstad is er normaal geen risico op malaria, maar we hadden een huis gehuurd tegenover een moeras, in het regenseizo­en.”

Het stikte er van de muggen en er waren geen klamboes in huis. Toch maakte Wim zich weinig zorgen. Tijdens eerdere reizen naar Rwanda was hij ook nooit besmet geraakt.

“Toen ik een week na thuiskomst ziek werd, dacht ik eerst aan een griepje. Maar een paar dagen later was ik er veel slechter aan toe. Ik hield geen eten binnen, braakte veel en kreeg evenwichts­problemen. De huisarts stuurde me door naar het UZA. Daar heb ik vier dagen op intensieve gelegen en nog eens twee dagen op een gewone afdeling.”

“Ze denken dat ze immuun zijn”

Wim Van den Brande is een van de 327 Belgen die afgelopen jaar besmet raakten met malaria. Op wereldscha­al is de strijd tegen malaria behoorlijk succesvol. Tussen 2010 en 2015 daalde het aantal besmetting­en met meer dan 20%. Het aantal mensen dat aan de ziekte sterft, is gehalveerd tot minder dan een half miljoen. Des te opvallende­r dus dat het Tropisch Instituut ieder jaar meer malariagev­allen ziet opduiken.

“Niet iedereen beseft dat je je moet beschermen als je op reis gaat naar tropische landen”, zegt dokter Ula Maniewski van de reisklinie­k. “Of reizigers nemen de medicatie niet consequent in. Bovendien denken Belgen van Afrikaanse origine vaak dat zij immuun zijn voor malaria omdat ze in Afrika geboren zijn. Maar omdat ze al jaren hier wonen, zijn ze net als andere reizigers kwetsbaard­er voor malaria dan de lokale bevolking.”

Vorig jaar heeft het ITG een speciale campagne opgestart om Afrikaanse Antwerpena­ren bewust te maken van de risico’s van malaria als ze afreizen naar hun moederland. “Dat is een groep mensen die ons minder gemakkelij­k weet te vinden dan andere Belgische vakantiega­ngers”, vertelt Roeland Scholtaber­s. “We hebben daarom flyers en posters verspreid in kerken, cafés, feestzalen, kapsalons en apotheken.”

Naar schatting de helft van het aantal besmette patiënten had Afrikaanse roots.

Herval

In 2016 kreeg het ITG voor het eerst ook patiënten over de vloer die waren hervallen na een standaardb­ehandeling tegen malaria. “In Azië is het al een bekend probleem dat de parasieten resistent zijn tegen een van de twee componente­n van de medicatie”, zegt Ula Maniewski. “Uit Afrika waren nog geen gevallen bekend.” Niet alleen in België, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en Slovenië werden soortgelij­ke gevallen gemeld. Met een andere combinatie van medicatie herstelden de patiënten wel. In beveiligde laboratori­a van het ITG wordt nu verder onderzocht of de parasieten inderdaad resistent zijn voor de medicatie, of dat de medicijnen om een andere reden hun werk niet hebben gedaan.

Ook Wim Van den Brande herviel een week nadat hij was ontslagen uit het ziekenhuis. “Met een nieuwe kuur ben ik dan wel vrij snel genezen.” De verschille­nde gevallen wijzen er mogelijk op dat ook in Afrika resistente malaria voorkomt. Roeland Scholtaber­s: “Een trend bij reizigers kan mogelijk een nieuw probleem opsporen dat in Afrika zelf niet naar boven komt. Dat moeten we zeker in de gaten houden.”

Jaarlijks sterven er nog bijna een half miljoen mensen aan malaria, en ook in België zijn er ieder jaar een paar sterfgeval­len. In februari vorig jaar overleed een stewardess uit Aartselaar nog aan een agressieve vorm van cerebrale malaria na een vlucht op Kameroen.

WIM VAN DEN BRANDE

Exmalariap­atiënt “Eerst leken de symptomen op griep, maar nadien hield ik geen eten meer binnen en kreeg ik evenwichts­problemen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In beveiligde laboratori­a van het ITG wordt onderzocht of de parasieten inderdaad resistent zijn voor bepaalde medicatie.
FOTO JAN VAN DER PERRE In beveiligde laboratori­a van het ITG wordt onderzocht of de parasieten inderdaad resistent zijn voor bepaalde medicatie.
 ??  ?? FOTO JVDP
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium