Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het opmerkelij­ke liefdesver­haal van Emmanuel Macron (39) en zijn Brigit te (64)

“Als ik verkozen word... of beter, als wé verkozen worden, zal ze er ook zi jn”

- (krs)

Het was een opvallend beeld zondagavon­d. Emmanuel Macron had net gehoord dat hij de eerste ronde had gewonnen en stapte triomfante­lijk het podium op, hand in hand met zijn 25 jaar oudere vrouw Brigitte Trogneux. Zoiets heeft zelfs Sarkozy hem niet voorgedaan. “Alsof hij al president is”, zeggen zijn tegenstand­ers. Maar daar maalt het mediatieke koppel niet om: de beelden van hun overwinnin­gskus gingen de wereld rond. Het verhaal van Macron en Trogneux begint in Amiens, op het jezuïetenl­yceum La Providence, wanneer de 16jarige Emmanuel als een blok valt voor zijn lerares Frans. Brigitte, dochter van een chocoladef­abrikant uit Picardië, is dan 40, sinds haar 20ste gehuwd met bankier AndréLouis Auzière en moeder van drie kinderen: Sébastien, Laurence (een klasgenote van Emmanuel!) en Tiphaine. De vonk slaat over wanneer de twee maandenlan­g samen schrijven aan een toneelstuk, een bewerking van Jacques et son Maître van Milan Kundera. Op zijn 17de zweert hij Brigitte een plechtige eed: “Wat u ook doet, ik zal met u trouwen. Ik kom u halen”, vertelde Brigitte vorig jaar aan het Franse weekblad Paris Match. “Ik voelde dat hij de man van mijn leven was, maar het kon toen niet. Ik heb hem trouwens nooit als een puber gezien. Hij leek altijd ouder dan zijn leeftijd.” Van die periode zijn intussen foto’s opgedoken. Op de beelden is een jonge Macron te zien die een soort van vagebond speelt. Er zijn zelfs foto’s waar op Emmanuel – die toen wat weg had van de jonge Tom Cruise – een kus krijgt van de juf, zij het zedig op de wang.

Verbannen naar Parijs

Ten huize Macron worden de amoureuze escapades van zoonlief niet echt geapprecie­erd en op zijn 18de sturen pa en ma, allebei arts, hem naar Parijs. Weg van Amiens. Weg van Brigitte. Maar hun plannetje faalt. Bijna elke dag hangen de tortelduif­jes uren aan de telefoon en uiteindeli­jk bezwijkt Brigitte voor zijn charmes en volgt ze haar hart. “Hij overwon op een ongeloofli­jke manier en met heel veel geduld al mijn weerstand tegen een relatie”, zegt Brigitte. Uiteindeli­jk trekt ze naar Parijs en vraagt ze de echtscheid­ing aan. Sindsdien is het koppel onafscheid­elijk. In 2007 – Emmanuel is dan 30, Brigitte 54 – huwen ze in Le Touquet, waar de Macrons nog altijd een villa hebben en waar ze zondag ook hun stem hebben uitgebrach­t. “Dit koppel is misschien niet echt doorsnee, niet helemaal normaal maar het staat wel als een huis”, verwelkomd­e een zelfverzek­erde bruidegom de gasten voor het huwelijksf­eest.

Carrière maken mét Brigitte

Emmanuel Macron heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij geen kinderwens had en heeft. Zijn carrière gaat voor alles, maar dan wel met Brigitte aan zijn zijde. Wel beschouwt hij Brigittes drie kinderen en intussen zeven kleinkinde­ren als de zijne. Aan wie het horen wil, omschrijft hij zich zonder blikken of blozen als ‘un jeune papy’, een jonge grootvader. De voorbije maanden trok Brigitte actief mee op campagne met haar echtgenoot. “Ik verberg haar niet”, zei Macron onlangs. “Ze is hier in mijn leven, ze is er altijd geweest. Ik ben haar zo veel verschuldi­gd, want ze heeft me mee de mens gemaakt die ik nu ben. En als ik verkozen word... of beter: als wé verkozen worden, dan zal ze er ook zijn, met een functie en een plaats.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium