Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hard afgezien, maar wel nog zelf naar huis gefietst”

Essense Els Van Hooydonck finisht in Antw erpse marathon als tweede vrouw

- BART SPRUIJT

Els Van Hooydonck heeft zich op haar debuut in de marathon van Antwerpen meteen getoond. De 49jarige Essense finishte als tweede vrouw in 2u55’23. Tot op de Grote Markt moest ze strijden voor wat ze waard was om de nummer drie voor te blijven. Maar ze hield stand. “Ik heb harder afgezien dan in mijn vorige marathons.”

De laatste jaren is Van Hooydonck de regelmaat zelve op de marathon: 2u55’10 in de marathon van Eindhoven in 2015, 2u55’16 in de marathon van Berlijn in 2016 en nu dus 2u55’23 in Antwerpen. “Na de finish was mijn eerste reactie: verdorie, opnieuw 2u55! 23 seconden is natuurlijk niets op 42 km en dan vraag je jezelf af waar je iets hebt laten liggen. Het is al de derde keer op rij dat ik 2u55 loop. Maar nu ik het een dag heb kunnen laten bezinken, ben ik toch vooral content.”

Tot diep in de wedstrijd leverde Van Hooydonck een spannende driestrijd met winnares Mieke Dupont (2u54’16) en Soetkin Demey (2u55’37). “We liepen in het begin samen met drie. Maar na tien kilometer liep Mieke even wat weg. Ze nam echter niet meer dan tachtig meter en na vijftien kilometer kon ik opnieuw komen aansluiten. Maar haast meteen versnelde ze opnieuw. Dat maakte het niet gemakkelij­k. Het was wat kiezen: loop ik voor de plaats of voor de tijd? Toen ik halfweg doorkwam, liepen we op een schema van 4’04 per kilometer. Ik voelde toen al dat het moeilijk zou worden om dat vol te houden. Na 33 kilometer kwam ik de man met de hamer tegen en begon ik terrein te verliezen. Maar al bij al viel de schade mee. Ik voelde de nummer drie intussen naderen tot op honderd meter achter mij. Daardoor moest ik tot het einde diep blijven gaan. Als zij niet achter mij had gezeten, had ik wellicht niet meer zo’n tijd neergezet. Maar het was wel afzien. Op het einde had ik het veel zwaarder dan in mijn vorige marathons. Wellicht omdat ik deze keer sneller gestart was. Na de marathon ben ik nog naar huis gefietst en dat deed wel deugd.”

Ondanks het afzien, had Van Hooydonck ook wel genoten van haar eerste marathon in ’t Stad. “Vooraf wist ik niet goed wat ik mocht verwachten, maar ik vond het een plezante marathon met veel sfeer langs het parcours. Misschien is het wel voor herhaling vatbaar. De wind viel mee, vond ik. Maar op het einde heb je wel veel ‘stoep op en stoep af’. Daar hou ik niet zo van. Bij de marathons in Berlijn en Eindhoven loop je ook meer op grote hoofdwegen. Mijn trainer Jan Gommers gelooft dat ik met deze conditie op een sneller marathonpa­rcours 2u52 à 2u53 waard ben. Maar hij heeft dan ook heel veel vertrouwen in mij”, lacht de Essense die in het najaar 50 kaarsjes mag uitblazen. “In het najaar is het BK marathon in Eindhoven het enige grote doel. Of ik het Belgisch record bij de 50-plussers al nagekeken heb? Dat staat op 2u51’46. Vier minuten is natuurlijk niet niks op een marathon. Ik voel dat ik nog wel iets sneller kan dan die 2u55, maar dat BR zal wel heel moeilijk worden.”

 ?? FOTO BASP ?? ESAKatlete Els Van Hooydonck tijdens de paasloop in Essen van twee weken geleden.
FOTO BASP ESAKatlete Els Van Hooydonck tijdens de paasloop in Essen van twee weken geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium