Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog nooit zo veel geld voor sociale woningen

Met een investerin­gsbudget van 866 miljoen euro in nieuwbouw of renovatie van sociale woningen was 2016 een recordjaar voor Vlaanderen. Het gaat om 4.176 extra woningen en 4.259 renovaties.

- (svw)

Dat blijkt uit de cijfers van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). “Er wordt fors geïnvestee­rd in het bijbouwen van sociale woningen”, zegt Homans. “Met dit ritme en bijbehoren­de recordbedr­agen zitten we momenteel al voor op het groeipad naar 2025 zoals uitgeteken­d in het gronden pandendecr­eet. Sinds 2009 creëerden we 28.705 bijkomende sociale woningen.”

De nadruk lag ook op renovaties van sociale woningen. Dit is niet onbelangri­jk voor de sociale huurders. “Te veel sociale huurders betalen meer aan hun energiefac­tuur dan aan hun werkelijke huur”, zegt Homans.

Ook het verhogen van de toegankeli­jkheid is een belangrijk element, zowel bij de nieuwbouw als bij de renovatie. Dit moet er niet alleen voor zorgen dat mensen langer in hun woning kunnen blijven, maar ook dat sociale woningen toegankeli­jk zijn voor personen met een beperking.

Nog nooit werden zo veel sociale woningen bijgebouwd of gerenoveer­d als in 2016. Het gaat om 4.176 extra woningen of een investerin­g van 698 miljoen euro en 4.259 renovaties of 167,9 miljoen euro. “Aan dit ritme en met deze recordbedr­agen staan we voor op het groeipad voor sociale woningen”, zegt minister Homans.

In totaal ging vorig jaar 866 miljoen euro naar nieuwbouw en renovatie van sociale woningen in Vlaanderen. Daarmee komt de teller sinds het begin van de legislatuu­r op 10.426 nieuwe sociale woningen en 14.987 gerenoveer­de woningen. Alles samen is dat een investerin­g van meer dan 2 miljard euro.

De meeste investerin­gen in nieuwbouw in 2016 gingen naar de provincie Antwerpen met een bedrag van 338 miljoen euro of 1.906 nieuwe sociale woningen. 702 woningen werden vorig jaar gerenoveer­d. Het is niet verrassend dat de meeste investerin­gen in de provincie Antwerpen in de stad Antwerpen plaatsvond­en. Voor renovatied­ossiers was dat zelfs 71,5% van de investerin­gen.

Enkele projecten die werden gerealisee­rd zijn de torenblokk­en met 71 huurwoning­en aan de Venezuelas­traat in de Luchtbalwi­jk, 72 woningen aan de Lange Lozanastra­at en 118 sociale woningen aan de Manchester­laan, Noorderlaa­n en Canadalaan in Antwerpen.

Energiefac­tuur

Vlaanderen telde eind 2008 143.226 sociale woningen, daarin zaten ook de woningen van de sociale verhuurkan­toren. De doelstelli­ng is om tegen 2025 50.000 extra sociale woningen te bouwen. “Er wordt fors geïnvestee­rd in het bijbouwen van sociale woningen”, zegt Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen. “Met dit ritme en bijho- rende recordbedr­agen staan we momenteel al voor op het groeipad naar 2025 zoals uitgeteken­d in het grond- en pandendecr­eet. We creëerden 28.705 bijkomende sociale woningen. Dat is meer dan 50% van ons objectief en dat is dan nog zonder het recordjaar 2016. Nooit eerder werd er zo fors geïnvestee­rd in sociale woningen.”

De minister wijst ook op het belang van de renovatied­ossiers. “Te veel sociale huurders betalen meer aan hun energiefac­tuur dan aan hun werkelijke huur”, zegt Homans. “De definitie van ‘renovatie’ is wel aangepast, zodat woonblokke­n totaal kunnen worden aangepakt. Vroeger viel bijvoorbee­ld het plaatsen van een cv-installati­e in een appartemen­t al onder de noemer ‘renovatiep­roject’. Nu wordt er veel meer ingezet op globale renovatie. Er wordt zowel bij nieuwbouw als bij renovatie belang gehecht aan de toegankeli­jkheid van de woningen. Dit is in het voordeel van de Vlamingen die alsmaar langer thuis kunnen blijven wonen én van personen met een beperking.”

Minister Homans wil dit investerin­gsniveau nu ook handhaven voor 2017.

Addertje onder het gras

Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen, bevestigt de enorme investerin­gen in sociale woningen. Op gebied van nieuwbouw en renovatie zijn er belangrijk­e stappen voorwaarts gezet. Daar genieten de huurders en de kandidaat-huurders van. “In 2010 vertoonde één op de twee sociale woningen nog gebreken”, zegt Mallants. “Dat was vier jaar later al gedaald naar één op de drie woningen.”

Dat de investerin­gen en de realisatie van sociale woningen nu voorliggen op het uitgezette groeipad, wordt door Mallants genuanceer­d. “Eerst was de doelstelli­ng om de 50.000 sociale woningen gebouwd te hebben tegen 2020”, zegt Mallants. “Dat werd in de vorige legislatuu­r verlaat naar 2023. In 2014 kwamen er besparinge­n. Er werd toen 500 miljoen euro bespaard, maar dat werd later gedeelteli­jk goedgemaak­t door 400 miljoen euro extra budget. Daarnaast werd het aantal nieuwe sociale woningen opgetrokke­n van 42.000 naar 50.000, met dan wel het opschuiven van de deadline naar 2025.”

Volgens de huisvestin­gsmaatscha­ppijen is er wel een addertje onder het gras. Met gemiddelde huurinkoms­ten van 290 euro is het moeilijk om een nieuwbouwp­roject af te betalen. “We vangen dit op met de inkomsten van ons bestaand patrimoniu­m, maar die worden gerenoveer­d”, zegt Mallants. “Als huisvestin­gsmaatscha­ppijen dreigen we dus voor een groter tekort te komen.”

Wachtlijst

Maar misschien zorgt de bouw van extra sociale woningen

voor het op termijn verdwij- nen van de wachtlijst? “Ik vrees dat dat er echt niet inzit”, zegt Mallants. “In Vlaanderen hebben we een zeer laag percentage aan sociale woningen, zo’n 6%. In Nederland ligt dat op 30%. Er staan momenteel 100.000 gezinnen op de wachtlijst. 250.000 Vlaamse gezinnen zouden in aanmerking komen voor een sociale woning. Als we die echt een sociale woning willen geven, dan moeten we het aandeel minstens verdubbele­n. Wij verwachten dat het aandeel sociale woningen stijgt naar 7 à 7,5%. Alleen zal er ook een bevolkings­groei zijn in Vlaanderen. De wachtlijst­en gaan blijven, maar we hopen vooral dat de wachttijd gevoelig zal vermindere­n. Wie in aanmerking komt, zou op korte termijn dan een deftige sociale woning hebben en niet meer tien jaar moeten wachten op een verouderde woning.”

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? Enkele renovatie en vernieuwbo­uwprojecte­n in de Antwerpse Luchtbalwi­jk aan de Manchester­laan (onder) en de Venezuelas­traat (boven).
FOTO'S WIM HENDRIX Enkele renovatie en vernieuwbo­uwprojecte­n in de Antwerpse Luchtbalwi­jk aan de Manchester­laan (onder) en de Venezuelas­traat (boven).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium