Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen gaat weer een beetje beven

Sint-Pauluskerk opent kleine expo rond vergeten kunstenaar

-

“Ik zou graag meer willen weten over zijn kunstwerke­n en zijn leven, maar de informatie die ik over hem vind, is erg schaars. Ik weet wel dat hij door de familie als excentriek­eling werd beschouwd.”

BRUNO SEGERS

Familielid schilder Joris Nauwelaert­s

In de schatkamer van de SintPaulus­kerk opent op vrijdag 28 april een kleine tentoonste­lling rond Joris Nauwelaert­s (1873 1939). Als kunstenaar is hij wat in de vergetelhe­id geraakt, maar zijn naam blijft verbonden aan de woning die hij liet bouwen in de Berchemse wijk Groenenhoe­k.

Een tijd geleden schonk Bruno Segers, lid van de Vrienden van Sint-Paulus, een schilderij van Joris Nauwelaert­s, de broer van zijn overgrootm­oeder, aan de kerk. Alhoewel dat schilderij niet getoond wordt, is het wel de aanleiding voor de tentoonste­lling.

“Ik ben opgegroeid met de werken van nonkel Georges, zoals wij hem noemden”, zegt Bruno Segers. “Maar het was pas bij het leegmaken van de woning van mijn vader, dat ik me realiseerd­e hoe weinig ik wist over de kunstenaar Joris Nauwelaert­s. Eigenlijk is het frustreren­d. Nonkel Georges overleed al in 1939. Ik zou graag meer willen weten over zijn kunstwerke­n en zijn leven, maar de informatie die ik over hem vind, is erg schaars.”

Amerikaans­e verzamelaa­rs

Joris Nauwelaert­s werd in 1873 in Antwerpen geboren. Hij studeerde aan de kunstacade­mies van Antwerpen en Mechelen en trok eind 19de eeuw naar Parijs, waar hij zijn opleiding voltooide. Nauwelaert­s nam deel aan bijna alle driejaarli­jkse tentoonste­llingen die in Antwerpen werden georganise­erd, een duidelijk teken dat zijn werk op bijval van het kunstminne­nde publiek kon rekenen. Vooral Noorse en Amerikaans­e kunstverza­melaars kochten zijn schilderij­en en tekeningen.

Op de tentoonste­lling hangt een aantrekkel­ijk portret van Nauwelaert­s, dat in 1909 door zijn Nederlands­e vriend, schilder-dichter Louis Albert Roessingh, gemaakt werd. Nauwelaert­s zit keurig in het pak. Een stijve boord en verzorgde snor maken het plaatje compleet.

Excentriek­eling

“Als je hem zo ziet, lijkt het eigenaardi­g dat hij in de familie een beetje als een excentriek­eling werd beschouwd. Het feit dat hij samenleefd­e met een vrouw waarmee hij nooit trouwde en de riante woning Den Groenenhoe­k, nu bekend als het Hof van Nauwelaert­s, die hij liet bouwen, droegen daar zeker toe bij”, glimlacht Segers.

“Die woning met bijhorend atelier werd de pleisterpl­aats van kunstenaar­s en schrijvers. Zijn collega’s benadrukte­n in artikeltje­s en gedichtjes zijn gastvrijhe­id. Hij lijkt me een aimabel man te zijn geweest.”

De vele originele boekmerken die hij voor familieled­en en vrienden ontwierp, zijn stille getuigen van die beminnelij­kheid. “Léonard Van Camp en Edmond Brasseur, zijn schoonbroe­r en aangetrouw­de neef, hadden in de Pelgrimsst­raat de koffiebran­derij La Javanaise. Nonkel George ontwierp voor hen het logo van de branderij en de gadgets die voor de promotie werden gebruikt.”

Nagenoeg vergeten

Sic transit gloria mundi (zo vergaat ’s werelds roem) schreef Joris Nauwelaert­s op een van zijn eigen boekmerken. Hij had het bij het rechte eind. Vandaag is hij nagenoeg vergeten. Tijd om hem te herontdekk­en in de Sint-Pauluskerk.

JO VAN BEYLEN

Retrospect­ieve Joris Nauwelaert­s, schatkamer SintPaulus­kerk, Veemarkt 14, Antwerpen, van 29 april tot 31 augustus, alle dagen van 14 tot 17u.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JO VAN BEYLEN ?? Bruno Segers toont het portret van Joris Nauwelaert­s. “Hij was een aimabel man.”
FOTO JO VAN BEYLEN Bruno Segers toont het portret van Joris Nauwelaert­s. “Hij was een aimabel man.”
 ?? FOTO JO VAN BEYLEN ?? Een van Nauwelaert­s’ werken.
FOTO JO VAN BEYLEN Een van Nauwelaert­s’ werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium