Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terroriste­n of drugstoeri­sten?

Opgepakte Spanjaarde­n verbleven in Brussel net voor aanslagen 22 maart

- YVES BARBIEUX, DIRK COOSEMANS EN MARK EECKHAUT

Zeker drie van de negen terreurver­dachten die gisteren in het Spaanse Barcelona zijn opgepakt, waren vorig jaar van 16 tot 22 maart, de dag van de aanslagen in Brussel, in ons land. Meer nog: zij hadden hier contact met terreurver­dachte Yassine Atar, broer van jihadbrein Oussama Atar. “Zij waren hier alleen voor hun drugsbusin­ess”, verklaarde Yassine Atar.

“Zij waren hier helemaal niet om de aanslagen van 22 maart voor te bereiden, zij waren hier gewoon om hun drugszaken in eigen land te verzorgen. Veel drugs transiteer­t nu eenmaal door België.” Toen Yassine Atar (30) na zijn arrestatie op 27 maart 2016 geconfront­eerd werd met de vele telefoonge­sprekken die hij kort voor de aanslagen in Brussel met drie van de negen terreurver­dachten uit Spanje gevoerd had, kon hij niet anders dan toegeven dat hij ze kende. “Zij kwamen af en toe eten in de snackbar waar ik opdiende. Zij waren met vakantie en vroegen mij om hen een beetje wegwijs te maken in Brussel.”

Maar volgens de speurders ging de hulp die Yassine Atar zijn nieuwe kennissen bood veel verder. Hij zou het drietal Youssef B.H., Yassine H. en Mohamed L. op 16 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem zijn gaan ophalen. Vervolgens hielp hij hen aan logies in het Brusselse. Ze zouden zelfs in het winkelcent­rum City 2 door bewakingsc­amera’s gefilmd zijn. Op 22 maart zou hij de drie mannen naar de luchthaven van Char- leroi hebben gebracht, van waaruit zij naar Spanje teruggevlo­gen zijn. En daar hebben politie en veiligheid­sdiensten, na een maandenlan­g onderzoek samen met onze speurders, voldoende aanwijzing­en gevonden om de drie kennissen van Atar en zes van hun vrienden te linken aan een terreurcel.

Link met Atars én El Bakraoui’s

Hielp deze terreurcel de bloedige aanslagen van 22 maart 2016 in ons land voorbereid­en? Dat is niet duidelijk. Maar op basis van de banden met Yassine Atar ach- ten de speurders dat best mogelijk. Yassine Atar zit bij ons al ruim een jaar in de cel als terreurver­dachte. Hij zou een aanslag hebben willen plegen op de ‘Mars tegen de angst’ op 27 maart 2016 voor het Brusselse beursgebou­w. Tijdens een huiszoekin­g werden op zijn kleren sporen van een springstof ontdekt. Hij was bovendien in het bezit van een sleutel, waarmee hij toegang had tot het pand in Schaarbeek waar de bommengord­els vervaardig­d werden voor de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. In datzelfde pand schuilde Salah Ab- deslam gedurende enkele dagen na zijn terugkeer uit de Franse hoofdstad.

En daar stopt het niet. Yassine Atar is de broer van Oussama Atar (32). Die trok meermaals naar Syrië. Hij werd op de grens met Irak opgepakt en zat er jaren in de gevangenis. Na zijn terugkeer in België in 2012 bezocht Oussama Atar meermaals de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, neven van de familie Atar, in de gevangenis. De El Bakraoui’s zaten toen in de cel voor gewelddade­n en Oussama Atar zou hen tijdens zijn bezoeken geradicali­seerd hebben. Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zich later in Zaventem en in het Brusselse metrostati­on Maalbeek op.

Belgische speurders in Spanje

Geen wonder dus dat Belgische speurders gisteren in Barcelona aanwezig waren om het thuisfront zo snel mogelijk de resultaten van de twaalf huiszoekin­gen daar te kunnen doorgeven. Over die resultaten wou het gerecht gisteren alvast bitter weinig kwijt. De Spaanse speurders konden voorlopig niet uitmaken of de opgedoekte terreurcel een aanslag beraamde. De politie kende de verdachten uitsluiten­d voor wapenhande­l, drugssmokk­el, diefstalle­n met geweld en witwassen van misdaadgel­d. Gisterenav­ond werden de negen naar het nationaal gerechtsho­f in Madrid overgebrac­ht. Zij werden er in verdenking gesteld als leden van een terroristi­sche organisati­e.

 ?? FOTO AP ?? Minstens drie van de negen terreurver­dachten die gisteren zijn opgepakt in Barcelona, waren op de dag van de aanslagen in Brussel vorig jaar, in ons land.
FOTO AP Minstens drie van de negen terreurver­dachten die gisteren zijn opgepakt in Barcelona, waren op de dag van de aanslagen in Brussel vorig jaar, in ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium