Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat illegaal gif inleveren”

- (tdl)

Vlamingen die thuis illegale gifproduct­en hebben liggen, moeten verplicht worden die in te leveren. Dat zegt VRTsportjo­urnalist Ruben Van Gucht nadat zijn hond werd vergiftigd met het uiterst dodelijke Temic.

Al jaren sterven in ons land honden en katten door Temic, een dodelijk gif dat in 2003 in heel Europa werd verboden. Temic werd gebruikt tegen parasieten en bladluizen. Wie het wou kopen, had een vergunning nodig en moest een opleiding volgen. Temic is immers een echte killer: contact met de huid is genoeg om te doden, bij dier én mens. Ruben Van Gucht, sportjourn­alist bij de VRT, verloor er vorige week zijn tweejarige hond Odette door. Odette at tijdens een wandeling in Merchtem een stuk worst en stierf een paar uur later op de tafel van de dierenarts. Waarom zijn hond moest sterven, weet Van Gucht niet. “Mijn hond blafte nooit, we wonen zeer open, hebben amper buren.” Het verleden leert echter dat het gif niet alleen door ordinaire honden- en kattenhate­rs wordt gebruikt. Sommige duivenlief­hebbers gebruiken het tegen ratten, af en toe zet een jager het in tegen vossen of tegen honden die de nesten van fazanten bedreigen.

Ruben Van Gucht vindt dat het tijd is om in te grijpen: “Het klinkt misschien wat scherp, maar al die verboden gifproduct­en zijn wapens. Ik vind dat er een ernstige inzamelact­ie moet komen voor al dat gif dat op zolders staat.”

Gratis naar containerp­ark

Patrick De Cock van het Antigifcen­trum heeft oren naar de oproep: “Mensen hebben vaak vervallen producten in hun tuinhuis of garage staan. Het zou niet slecht zijn om de mensen op te roepen die producten binnen te brengen.” OVAM benadrukt dat overschott­en van gif en bestrijdin­gsmiddelen gratis naar het containerp­ark mogen.

Minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) is echter niet van plan de inlevering van illegale pesticiden en gifproduct­en te verplichte­n. Weyts wil dierenmish­andeling wel strenger laten bestraffen.

 ?? FOTO'S VRT, RR ?? Ruben Van Gucht verloor zijn hond Odette nadat die van het gif Temic had gegeten.
FOTO'S VRT, RR Ruben Van Gucht verloor zijn hond Odette nadat die van het gif Temic had gegeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium