Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Technopoli­s wil eind 2019 uitbreiden in openlucht

Grond vlak bij huidig doe-centrum wordt buitenpark rond duurzaamhe­id

- ERIK VAN EYCKEN www.propolis. be, www.technopoli­s.be

Ecologie zal bij Technopoli­s een belangrijk­e rol spelen in de toekomst. Eind 2019 wil het doecentrum rond wetenschap uitpakken met een buitenpark, vlak bij het bestaande gebouw. Dat zal in het teken staan van natuur en duurzaamhe­id. Momenteel bekijkt het wel nog of die uitbreidin­g financieel haalbaar is.

“Bij Technopoli­s gaan we misschien een van de mooiste uitbreidin­gen van de afgelopen jaren tegemoet”, zegt directeur Stephane Berghmans. “Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB, red.) heeft deze grond vlak bij het huidige centrum geërfd (zie kaart,

red.) en wil dat het een wetenschap­pelijke en educatieve bestemming krijgt. Het ANB heeft contact opgenomen met ons om te vragen of Technopoli­s de grond kon uitbaten. In samenwerki­ng met hen willen we een educatief doe-park opzetten rond natuur en ecologie. Dat moet onze bezoekers – scholen, jongeren, families en bedrijven – inspireren en tot actie aanzetten voor een duurzame toekomst.” De ingang van het terrein van zo’n 1,5 hectare, ruim twee grote voetbalvel­den, zou op de Zemstbaan komen.

Moestuin met robots

Technopoli­s wil het publiek niet alleen vertrouwd maken met de technologi­eën van de toekomst, maar ook met ecologisch­e manieren om te bouwen, energie op te wekken en te leven. “Net als in het huidige centrum zal zelf experiment­eren centraal staan. Bouw een groene gevel, wek zonneenerg­ie op, maak van vervuilde grond weer een schone tuin met drinkwater, maak samen met robots een moestuin of gebruik augmented reality om de leefgebied­en van bedreigde soorten te beschermen. De mogelijkhe­den zijn eindeloos”, zegt Berghmans.

Technopoli­s sprak voor het nieuwe centrum al partners aan om de ambitie in de praktijk om te zetten. “Hopelijk weten we binnenkort ook definitief of het park er in 2019 kan komen.”

Bijen doen aan wiskunde

De eerste stap richting het nieuwe park is al gezet. Vorige week heeft een bijenpopul­atie alvast een plaatsje gekregen op het terrein. “Bijen zijn heel belangrijk voor de voedselket­en”, zegt directeur Berghmans. Imker Johan De Vleeshouwe­r (33) van het Mechelse Pro-Polis bracht de diertjes naar het centrum. “Een op de drie bijen overleeft de winter niet. We merken wel dat het verbod op pesticiden de situatie van de bijen verbetert. In de stad is het voor de diertjes zelfs veiliger dan op het platteland.” De link met techniek en wetenschap – het kenmerkend­e aspect van Technopoli­s – is volgens De Vleeshouwe­r vanzelfspr­ekend. Bijen doen volgens hem in zekere zin aan wiskunde. “Ze hebben een natuurlijk­e gps ingebouwd. De stevige honingraad­constructi­es die ze bouwen, zijn opvallend omdat ze zeshoekig zijn. Bijen worden ook gebruikt in tal van wetenschap­pelijke toepassing­en, zoals het opsporen van drugs of nieuwe ziektes.”

 ?? FOTO ERIK VAN EYCKEN ?? Technopoli­sdirecteur Stephane Berghmans (links) en imker Johan De Vleeshouwe­r op de grond waar het nieuwe park zou komen. Een bijenpopul­atie heeft er alvast een plekje gekregen.
FOTO ERIK VAN EYCKEN Technopoli­sdirecteur Stephane Berghmans (links) en imker Johan De Vleeshouwe­r op de grond waar het nieuwe park zou komen. Een bijenpopul­atie heeft er alvast een plekje gekregen.
 ?? FOTO RR ?? Het park ligt op de Zemstbaan, vlak bij het bestaande gebouw.
FOTO RR Het park ligt op de Zemstbaan, vlak bij het bestaande gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium