Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“CD&V is te links in Antwerpen en Gent”

- (san)

“Wat is belangrijk­er? Een paar extra procenten in Antwerpen en Gent, of de vele procenten in WestVlaand­eren?” De linksere CD&Vkoers in de steden veroorzaak­t onrust bij de WestVlaams­e CD&V’ers.

De West-Vlaamse CD&V laat zijn spierballe­n rollen nadat CD&V-voorzitter Wouter Beke het West-Vlaamse kopstuk Hendrik Bogaert terugfloot. “Stop de dubbele nationalit­eit nu”, had Bogaert fors getweet na het Turkse referendum. Beke floot hem onmiddelli­jk terug en had ook veel kritiek op zijn felle profilerin­g op de rechterfla­nk. Maar heel wat West-Vlaamse CD&V’ers laten nu, weliswaar anoniem, duidelijk verstaan dat Bogaert absoluut geen soloslim speelde. “We zijn te links, er is een ruk naar het midden nodig”, zegt een parlements­lid van CD&V.

Met Kris Peeters in Antwerpen en Mieke Van Hecke in Gent zet CD&V in de steden vol in op link- se thema’s. De verdoken ergernis over die nieuwe koers haalt in West-Vlaanderen de bovenhand. Daar vrezen ze met die boodschap vooral kiezers te verliezen. Dat ze intussen ook afgeschild­erd worden als “de socialiste­n in de regering” is al helemaal dodelijk.

Beke benadrukt dat hij de zorgen begrijpt. “Uiteraard besef ik dat er naast Antwerpen en Gent andere belangrijk­e uitdaginge­n zijn in onze gemeenten. En we blijven natuurlijk een partij van rechten én plichten. Maar het is toch logisch dat als staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA, red.) alleen op de rechtse standpunte­n en de plichten wijst, dat wij ook de rechten benadrukke­n? Dat is óók het moedige midden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Antwerps kopstuk Kris Peeters.
FOTO BELGA Antwerps kopstuk Kris Peeters.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Voorzitter Wouter Beke.
FOTO PHOTO NEWS Voorzitter Wouter Beke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium