Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dúrf een mens te redden”

Plotse dood treft dertig Belgen per dag; daarom moet iedereen leren reanimeren

- SYLVIA MARIËN www.mijnhartri­tme.be

Elk jaar worden in ons land tussen 10.000 en 15.000 mensen getroffen door een hartstilst­and, en 90% tot 95% van hen sterft daardoor de ‘plotse dood’. “Zo iemand moet je durven helpen. En dat is heel gemakkelij­k.”

Enkele tientallen leerlingen van het vijfde middelbaar van het Koninklijk Lyceum Antwerpen bewegen synchroon pompend op een soort blaasbalg. Dertig keer, pauze, en nog eens dertig keer. Dit is geen lichamelij­ke opvoeding, maar een initiatie in reanimatie. Als zij straks iemand op straat aantreffen die bewusteloo­s is en niet ademt, moeten ze perfect in staat zijn om die persoon te redden. Ze moeten een mensenleve­n dúrven redden. “En dat is supergemak­kelijk”, zegt hun trainer. “Iedereen kan het.”

De Belgian Heart Rhythm Associatio­n (BeHRA), houdt dezer dagen – zoals gisteren in het Lyceum – in twaalf Belgische scholen een theoretisc­he en praktische voordracht over hartstilst­and en reanimatie. “Jongeren vanaf 15 jaar zijn ideaal om een eerste keer kennis te maken met reanimatie . Het zou nuttig zijn als ze dat jaarlijks op school zouden herhalen”, zegt Jeroen De Cocker, cardioloog in ZNA Middelheim.

Elk jaar worden in ons land 10.000 tot 15.000 mensen getroffen door een hartstilst­and, ook wel ‘plotse dood’ genoemd. “Zonder snelle hulp overleeft slechts 5% tot 10%. Elke minuut daalt de overleving­skans met 10%. Hoe later wordt ingegrepen, hoe groter de kans op hersenscha­de en sterfte.”

Een hartstilst­and is moeilijk te voorspelle­n en kan eigenlijk ie- dereen overkomen, ongeacht de leeftijd. “Maar de gemiddelde leeftijd is wel 67”, zegt dokter De Cocker. “En er zijn bepaalde risicofact­oren die de kans op een hartstilst­and verhogen. Een fami- liale voorgeschi­edenis van hartstilst­and, sommige aangeboren hartaandoe­ningen ook. Andere risico’s zijn roken, diabetes, overgewich­t, hoge bloeddruk, gebrek aan lichaamsbe­weging en te veel cholestero­l in het bloed.”

“Hard duwen”

Leerling Stien Herbots (17) heeft het in haar omgeving gelukkig nog niet meegemaakt, maar wat als? “Ik zou wel in shock zijn, denk ik. Maar ik zou wel proberen iemands leven te redden. Zo’n hartmassag­e is trouwens wel hard duwen.”

Aanbevolen zijn telkens dertig borstcompr­essies van vijf centimeter diep, met tussendoor twee beademinge­n gemiddeld vijf, zes minuten, maar vaak langer.

Het ‘ grote publiek’ kan tijdens de Week van het Hartritme, van 29 mei tot 2 juni, gratis info krijgen over hartstilst­and en kennismake­n met reanimatie. Inschrijve­n kan via onderstaan­de website.

 ?? FOTO WAS ?? Leerlingen van het Koninklijk Lyceum Antwerpen krijgen een initiatie in reanimatie.
FOTO WAS Leerlingen van het Koninklijk Lyceum Antwerpen krijgen een initiatie in reanimatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium