Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lanxess investeert 25 miljoen in Lillo

Duits chemiebedr­ijf viert 50 jaar productie in Antwerpse fabriek

- PAUL VERBRAEKEN

De Duitse fijnchemie­groep Lanxess investeert dit jaar 25 miljoen euro in zijn fabriek in Lillo. Gisteren vierde de vestiging vijftig jaar aanwezighe­id in de Antwerpse haven.

In aanwezighe­id van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) en de Antwerpse schepenen Marc Van Peel (CD&V) en Koen Kennis (N-VA), organiseer­de Lanxess gisteren een verjaardag­szitting naar aanleiding van vijftig jaar productie in Lillo.

Exact vijftig jaar geleden, op 24 april 1967, vestigde het Duitse Bayer zich in wat toen nog een vers opgespoten woestijn was in de Scheldelaa­n. Het begon er met de productie van caprolacta­m, een voorproduc­t voor het maken van plastic. Datzelfde jaar werd er 12.000 ton geproducee­rd. Vorig jaar was dat al 220.000 ton, naast als bijproduct 1 miljoen ton ammoniumsu­lfaat. Meer dan 80% wordt uitgevoerd naar andere

Lanxess-fabrieken in de wereld.

Marktleide­r

Cruciaal was 2004, toen Bayer een groot deel van zijn chemische activiteit­en verzelfsta­ndigde in een aparte, beursgenot­eerde groep: Lanxess. Wat toen een gewaagd avontuur leek, is inmiddels uitgegroei­d tot een marktleide­r op het vlak van fijnchemie.

Groepsvoor­zitter en algemeen directeur Matthias Zachert herinnerde eraan dat Lanxess sinds 2004 al 300 miljoen euro heeft geïnvestee­rd in Lillo, de grootste fabriek van de groep. “Een bedrag dat duidelijk maakt dat wij alle vertrouwen hebben in dit complex”. Lillo blijft de hoeksteen in de wereldwijd­e productie van hoogwaardi­ge plastics.

De productie vertelt overigens maar een deeltje van het verhaal. Al die jaren werd immers gesleuteld aan betere efficiënti­e en het terugdring­en van de energiekos­ten. Zachert waarschuwd­e dat die in ons land veel te hoog zijn. “Vijf- tien jaar geleden wogen de energiekos­ten nog voor 3%, vandaag voor 15%.”

Hoe belangrijk ook, wat betekent caprolacta­m voor Jan Modaal? Meer dan hij denkt: het is het product waaruit de speciale plastics worden geproducee­rd waarvan bijvoorbee­ld tal van auto-onderdelen worden gemaakt.

Dit jaar investeert Lanxess op- nieuw 25 miljoen euro in Lillo, dat 420 werknemers telt. Dat bedrag gaat naar verdere verbeterin­gen in de productie en naar een algemene, driejaarli­jkse onderhouds­beurt waarbij de fabriek twee weken wordt stilgelegd.

Vestiging in Kallo blijft open

Op zijn beurt ontkende directieli­d Hubert Fink geruchten dat ca- prolactam over enkele jaren niet meer in aanmerking zou komen voor de productie van plastics. “Absolute nonsens”, stelt Fink.

Ook over Lanxess Kallo zei Zachert een woordje. “Die fabriek stond bijna op de sluitingsl­ijst, maar we hebben er nu 10 miljoen euro geïnvestee­rd. We geloven er dus opnieuw in.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een boompje voor vijftig jaar Lanxess Lillo. Topman Matthias Zachert (vierde van links) tussen de Antwerpse schepenen en minister Philippe Muyters.
FOTO JORIS HERREGODS Een boompje voor vijftig jaar Lanxess Lillo. Topman Matthias Zachert (vierde van links) tussen de Antwerpse schepenen en minister Philippe Muyters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium