Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rust bij zeeloodsen nog niet verzekerd

- (pvb)

De officiële vakbonden hebben maandag het langverwac­hte akkoord met de loodsen nog niet getekend. Op de valreep zou minister Ben Weyts (NVA) een voordeel van de zeeloodsen willen terugdraai­en

Op de agenda van het sectorcomi­té stond maandag de goedkeurin­g van de akkoorden met de verscheide­ne categorieë­n van loodsen. Minister van Mobiliteit Ben Weyts had verwacht daar het akkoord te krijgen voor de volledige uitvoering van zijn optimalisa­tieplan. “Het heeft ons genoeg bloed, zweet en tranen gekost”, zei hij eerder. Op vragen van Vlaams Parlements­leden Dirk de Kort (CD&V) en Annick De Ridder (N-VA) merkte Weyts ook op dat bij de laatste, pijnlijke stiptheids­actie twaalf ACOD-loodsen staakten.

Maar maandag werd er nog niets getekend. Hoewel zowel VSOA- secretaris Gerda De Norre als haar collega van ACOD Eddy Hendryckx stelt dat er niets is ‘afgesprong­en’, zit er toch een haar in de boter. Volgens beide vakbonden is er nog een probleem omdat Weyts in zijn ministerie­el besluit “op iets wil terugkomen”. De Norre en Hendryckx zelf blijven discreet. Maar volgens sommige loodsen gaat het, op vraag van een rivalisere­nde belangenor­ganisatie, over het afnemen van een deeltje van de superpremi­e. Die zou bij de zeeloodsen iets hoger zijn dan bij de rivierlood­sen. “Dat ligt gevoelig.”

Beide bonden zullen nu hun achterban raadplegen. Daarom werd een nieuw sectorcomi­té vastgelegd op 15 mei.

In het Vlaams Parlement pleitte Annick De Riddder ervoor om in de toekomst desnoods loodsen te vorderen. “Prikacties zijn mogelijk, maar op een bepaald ogenblik houdt het op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium