Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude Beurs wordt tijdelijke vrijhaven voor artistiek geweld

Organisati­es nemen er vier maanden lang hun intrek

- Oude Beurs, Hofstraat 15, 2000 Antwerpen. www.tegast.org ELIEN VAN WYNSBERGHE

We willen laten zien wat er allemaal mogelijk is met leegstaand­e gebouwen.” En dus slaan organisati­e voor amateurkun­sten Fameus, kunstenorg­anisatie Kop en netwerkorg­anisatie Co.Labs de handen in elkaar om de historisch­e Oude Beurs nieuw leven in te blazen.

Een inspireren­d middeleeuw­s pand in het hartje van de oude binnenstad dat al jaar en dag leegstaat. Het is doodzonde, zo vinden Fameus, Kop en Co.Labs. Daarom bundelen ze de krachten om binnen afzienbare tijd van de Oude Beurs een vrijhaven voor artistieke­lingen te maken. “Maar we willen het gebouw ook kenbaar maken voor de buurt en tonen wat deze plek allemaal in zijn mars heeft.” Dat alles doen ze onder de noemer GAST.

“Om te beginnen nodigen we jonge kunstenaar­s tussen 18 en 30 jaar uit. Zij mogen hier vier maanden lang gratis hun ding komen doen”, zegt Caro Marnef van Fameus. “In ruil daarvoor vragen we hen deel te nemen aan een groepsexpo­sitie die eind augustus opent. Het is de bedoeling dat ze zich inzetten als vrijwillig­er en af en toe de bar openhouden, de expo bewaken of het gebouw opruimen.”

Buurt betrekken

Engagement in ruil voor een gratis ruimte dus. “Dat blijkt een succesform­ule en een heel andere manier om met leegstand om te gaan dan huur te vragen”, vult Dries Van De Velde van Co.Labs aan. “Heel wat jongeren willen graag hun eigen ideeën ontwikke- len en zijn erg toegewijd. Wij als organisato­ren vervullen dan een soort verbinding­srol.”

En aan die verbinding­en wordt dit weekend al gewerkt. “Dan organisere­n we onze bouwdagen. Wie in de buurt woont en het gebouw wil komen ontdekken, wie zijn dromen uit de doeken wil doen of wie gewoonweg graag de handen uit de mouwen steekt, is welkom om mee te bouwen aan onze ontmoeting­sruimte”, gaat Van De Velde verder. “Van daaruit willen we de Oude Beurs tijdens de zomermaand­en doen verankeren in de buurt. Er zullen dan allerlei activiteit­en en workshops doorgaan. Verder willen we hier kansen creëren en creatievel­ingen laten doen wat ze graag doen en hen verder ook met elkaar in contact brengen.”

Bar tijdens zomervakan­tie

Ideeën hiervoor mogen tot september worden ingestuurd.

CARO MARNEF

Fameus “We nodigen kunstenaar­s van 18 tot 30 jaar uit om hier hun ding te komen doen.”

“Want het moet een komen en gaan worden van toffe concepten die ook de buurt betrekken bij het hele GAST-gebeuren”, klinkt het.

Een bar die tijdens de zomervakan­tie geopend is, moet de drempel om gewoon eens binnen te springen verlagen. En er zal veel te beleven vallen. Van expo’s tot Nederlands­e zanglessen voor jonge nieuwkomer­s. “Dit moet een plek van interactie en ontmoeting worden met als summum een groot buurtfeest en verschille­nde toonmoment­en eind augustus.”

Het startschot wordt echter al veel eerder gegeven door KOP vzw. De kunstenorg­anisatie ontfermt zich over de multidisci­pli- naire toonruimte in het gebouw en zal er op regelmatig­e basis veelbelove­nd Antwerps artistiek talent in de kijker plaatsen.

Van vergetelhe­id redden

Kunstenaar­s of ondernemer­s die zich hiervoor kandidaat willen stellen, kunnen dat nog tot 28 mei. “Maar onze eerste expo gaat al eerder door. Op 12 mei.”

Daarmee geeft de vzw de artistieke aftrap van een zomer die de Oude Beurs van de vergetelhe­id moet redden.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De ambitieuze bende achter GAST. “Dit moet een plek van interactie en ontmoeting worden.”
FOTO JAN VAN DER PERRE De ambitieuze bende achter GAST. “Dit moet een plek van interactie en ontmoeting worden.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium