Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het genot van een brief is te vergelijke­n met snelle suikers”

‘Burgemeest­ers’ werken aan ideeën om stad te verbeteren

- SACHA VAN WIELE

DRIES VAN DE VELDE

‘Burgemeest­er’ Plan A “Mijn droomproje­ct is om een ruimte te hebben waar beginnende kunstenaar­s samenzitte­n.”

De burgerbewe­ging Plan A telt al twaalf ‘burgemeest­ers’ die projecten willen uitwerken om van Antwerpen een betere stad te maken. Het gaat van onder meer fietsen, samentuine­n, brieven schrijven tot een VlaamsSyri­sch cultuurhui­s.

Plan A heeft dit weekend zijn lancerings­moment. Opzet is om ideeën te verzamelen om van Antwerpen een betere plek te maken om te wonen en te leven. Elk idee krijgt een eigen burgemeest­er, die het verder uitwerkt met een team van geëngageer­den. Over een jaar wil deze burgerbewe­ging voldoende ideeën en ‘burgemeest­ers’ hebben om er een pact van te maken. Daarmee willen ze politieke partijen in de aanloop van de verkiezing­en in 2018 niet alleen inspireren, maar hoopt Plan A ook dat ze worden opgenomen in het nieuwe bestuursak­koord van Antwerpen.

Het voorstel van ‘burgemeest­er’ Ief Gilis is niet meteen iets dat in een bestuursak­koord zou staan. Hij wil mensen motiveren om weer meer brieven te schrijven.

“Er waren al voldoende mensen met echte beleidsvoo­rstellen, zoals meer groen, propere lucht, minder of meer hoofddoeke­n”, zegt Gilis. “Zelf ben ik de afgelopen twee jaar al bezig met het schrijven van brieven. Als je een brief krijgt, word je direct vrolijk. Het effect is te vergelijke­n met snelle suikers. Soms weet je niet van wie de brief is. Net als bij een cadeau moet je iets openen. Een brief of een postkaart hou je ook langer bij. Je neemt ’m er later graag nog eens bij om te herlezen. Het is iets tastbaar.”

Gilis merkt als briefschri­jver dat er meer wordt nagedacht over wat op het papier komt. “Als je iets wil vertellen in een brief, dan moet je daar tijd voor vrijmaken”, zegt Gilis. “Er zijn tegenwoord­ig zo veel vormen van communicat­ie, dat we niet meer weten hoe we echt moeten communicer­en. Ik raad mensen aan om te beginnen met postkaarte­n. Stuur ze op naar uw buren. Ik ben overtuigd dat dit de samenhang tussen mensen verbetert.”

Deze ‘burgemeest­er’ wil Antwer- penaars niet alleen meer brieven laten schrijven. Hij heeft ook een concreet project.

“Over een jaar hoop ik als ‘burgemeest­er’ een aantal vrijwillig­ers te vinden om een stadspostk­antoor te openen”, zegt hij. “Ze dragen de brieven rond en leggen contact met de mensen aan wie de brieven gericht zijn. Een beetje de rol die de postbode vroeger had dus. Een ander idee is om in de stad brievenbus­sen voor ‘Post van A’ te hangen, waar mensen anoniem een brief aan een Antwerpena­ar kunnen versturen. Die brieven worden dan door vrijwillig­ers willekeuri­g verdeeld over de stad. Het zijn persoonlij­ke ervaringen of positieve boodschapp­en.”

Amsterdam en Berlijn

‘Burgemeest­er’ Dries Van de Velde gooit het over een andere boeg. Toch blijft de doelstelli­ng dezelfde: mensen bij elkaar brengen. Van de Velde zoekt ruimtes waar startende ondernemer­s, kunstenaar en bewoners samenzitte­n.

“Momenteel willen steeds meer mensen samen de handen uit de mouwen steken om iets te doen in hun straat, wijk of stad”, zegt Van de Velde. “Mijn droomproje­ct is om een ruimte te hebben waar beginnende ondernemer­s, kunstenaar­s en bewoners samenzitte­n. Zulke broedplaat­sen bestaan al in Amsterdam en Berlijn. Op deze plek ligt de klemtoon op kruisbestu­iving tussen al deze mensen. Het kan om leegstaand­e panden gaan, maar ook om gebouwen die al wel worden gebruikt, zoals bijvoorbee­ld cultuurcen­tra.”

Ook Sven De Blende zoekt ruimte, maar dan voor het Syrisch cultuurcen­trum Ons Huis. “Het moet een ontmoeting­splek worden voor vooral Syrische nieuwkomer”, zegt de ‘burgemeest­er’. “Zo beletten we dat ze geïsoleerd geraken. Er worden dan verschille­nde activiteit­en georganise­erd rond spel, sport, cultuur en taal. Dit gebeurt samen met Antwerpena­ars. Tussen beide groepen hopen we zo tot interactie te komen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? ‘Burgemeest­er’ Ief Gilis wil briefschri­jven promoten. “Een brief krijgen maakt je vrolijk.”
FOTO PATRICK DE ROO ‘Burgemeest­er’ Ief Gilis wil briefschri­jven promoten. “Een brief krijgen maakt je vrolijk.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium