Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij doen niet aan partijpoli­tiek”

-

Theatermak­er Simon De Vos organiseer­t voor HETPALEIS een G1000 met scholieren vlak voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018. Het grote debat met duizend jongeren moet plaatsvind­en op het Theaterple­in en in het theaterhui­s. Ook de politici worden op het appel verwacht. Vandaag licht HETPALEIS de Antwerpse scholen in over het project. “Omdat we voor het realiseren van die G1000 een beroep op die scholieren willen doen. We willen effectief voor de gemeentera­adsverkiez­ing volgend jaar op woensdag 26 september die G1000 organisere­n”, vertelt De Vos.

Politici in debat

“Er zullen dan op het plein een honderdtal tafeltjes staan waaraan tien jongeren kunnen plaatsneme­n. De discussies zullen ongeveer twee uur duren. Die gaan verder in de grote zaal. Daar zullen de politici in debat gaan met ambassadeu­rs van die duizend jongeren.”

Het is niet de bedoeling om er zomaar een evenement van te maken. “We willen niet dat alles in grote chaos verloopt. De deelnemers willen we op voorhand selecteren. Het gaat niet om de persaandac­ht. Er moet een gevolg aan worden gegeven. Daarom ga ik dit voorjaar in de klassen al focusgespr­ekken organisere­n. Wat zijn de wensen en de grieven van de jongeren? Hoe zit het met hun maatschapp­elijk engagement? Hoe zien ze de stad evolueren? Willen ze hier wel blijven wonen? Daaruit zullen we een aantal thema’s kiezen. Volgend jaar zullen we rond maart met de scholieren uit het vijfde middelbaar al een paar G1000’s organisere­n. Die jongeren moeten niet alleen mondig worden, ze moeten zich ver- diepen in de materie waar het over gaat. Daarom nemen ook experts op het vlak van ruimtelijk­e ordening of armoedebes­trijding deel.”

Simon De Vos probeert nog jongeren te bereiken die al door de mazen van het onderwijsn­et zijn gevallen. Een Antwerps jongerenpa­rlement met eigen wetsvoorst­ellen is uiteindeli­jk dan het einddoel.

“De politici moeten daar op kunnen reageren. Ze mogen dat niet zomaar opzij schuiven. In het ideale scenario zet dit zich dan op een ander niveau verder. Daarbij willen we niet aan partijpoli­tiek doen. Dit overschrij­dt de partijprog­ramma’s. Die jongeren vormen ook de toekomstig­e en de potentiële kiezers. Ik geloof dat de politici hiervoor hun medewerkin­g zullen verlenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium