Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een Belg én talentvol: logisch dat ze aan hem denken”

Rits over belangstel­ling van Club Brugge en Anderlecht: Topclubs maken jacht op Jordi Vanlerberg­he: coaches Yannick Ferrera (KVM) en Gert Verheyen (U19) geven hun advies

- THOMAS STANDAERT

De playoffs zijn nog maar halfweg, maar het jachtseizo­en lijkt nu al geopend. Ook straks tegen STVV cirkelen de Belgische topclubs weer boven het AFAS Stadion met het vizier gericht op hét Mechelse prijsbeest van het moment: Jordi Vanlerberg­he. Zijn excoach bij de U19 Gert Verheyen en zijn huidige trainer Yannick Ferrera laten hun licht schijnen over zijn toekomst.

Vier van de vijf klassieke topclubs (Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Standard) hebben een oogje op Jordi Vanlerberg­he. Best opmerkelij­k voor een speler die dit seizoen - mede door blessures - nog maar elf basisplaat­sen verzamelde. Wat maakt hem zo gewild? “Hij is Belg en hij is talentvol. Dat op zich is al een geweldige combinatie”, vertelt Gert Verheyen, die Vanlerberg­he nog coachte bij de U19. “Alle topclubs zijn op zoek naar dat profiel. Als je dan kijkt naar de Belgische selectie U21, dan is het logisch dat ze snel bij hem uitkomen. Jordi is iemand die je op veel posities kan uitspelen. In de kern van een topclub is dat een groot voordeel. Bij de U19 zag ik echt veel offensieve kwaliteite­n in hem. Ergens vond ik het dus wel spijtig dat ze hem bij KV toen achteruit hebben geschoven. Maar ook daar doet hij het goed. En dat scorend vermogen heeft hij nog altijd. Zoiets verleer je ook niet. Bovendien is hij heel leergierig. Hij is bereid te luisteren en hij stelt zelf ook vragen. Voor een jonge gast is dat een goed teken. Het betekent dat hij er echt mee bezig is.”

Verheyen ziet ook nog wel een paar pijnpunten. “Hij is nog redelijk vaak geblesseer­d, nog een beetje broos. Hijs wel groot maar mag ook nog wat sterker worden. Ik heb hem vroeger een paar keer onder zijn voeten gegeven omdat hij een goed lichaam heeft, maar er te weinig gebruik

van maakt op het veld. Als ik hem de laatste tijd bezig zie, dan denk ik wel dat hij daar stappen in heeft gezet.”

Mooie toekomst

Dat Vanlerberg­he een mooie toekomst te wachten staat, daar is vrij

wel iedereen het over eens. Of dit al het aangewezen moment is om de sprong te maken naar een topclub genre Club Brugge, daar zijn de meningen meer over verdeeld. “Het hangt er vanaf wat de ploeg die hem koopt met hem van plan is. Om hem onmiddelli­jk als basisspele­r te gebruiken, vind ik het nog wat te vroeg. Dan zou hij toch eerst een tijd onbetwiste titularis bij KV Mechelen moeten zijn. Dat is nu nog niet het geval. Ik zou hem als jonge talentvoll­e Belg eerder opnemen in de kern om hem daar nog wat verder te laten groeien. Ik denk ook niet dat een topclub hem nu al ziet als een onmiddelli­jke versterkin­g voor in de basis.” Zijn coach bij KV Yannick Ferrera ziet het anders: “Mijn raad? Ga naar een club waar ze je écht willen. Waar je het meeste kans hebt om te spelen. Op die leeftijd blijft dat het allerbelan­grijkste. Zoveel mogelijk voetballen en je goed voelen bij een club waar ze écht op je rekenen. Een club als KV Mechelen dus”, aldus Ferrera met een grote grijns.

“Dit is het lot van KV”

Toch beseft ook hij dat de lokroep van de topclubs wellicht te groot is om eraan te weerstaan. “Dat is nu eenmaal het lot van KV Mechelen. Bij Anderlecht en Club Brugge zien ze hun beste spelers voor 10 of 20 miljoen euro vertrekken naar de Europese topclubs. Bij KV zien we onze beste spelers voor 1 of 2 miljoen euro vertrekken naar de Belgische top. Zo werkt KV al jaren en dat gaat het nu ook niet veranderen. Als trainer moet je dat ook accepteren. Je moet aanvaarden dat je hier niet bent om ooit de Champions League te winnen maar wel om goede resultaten neer te zetten en spelers beter te maken. Ik heb ook geen moeite om dat te aanvaarden. Het maakt me zelfs fier, net als vele andere mensen hier op KV.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium