Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Serax verovert de wereld met tijdloos design

Achter de schermen bij serviesmak­er van Naessens, Boël en Herman

- KATRIJN SERNEELS

Wie heeft nog niet van de borden van Pascale Naessens of Delphine Boël gehoord? Maar Serax, dat is een naam die minder belletjes doet rinkelen. Onterecht. De Antwerpse servies en keramiekma­ker achter Naessens heeft de voorbije dertig jaar de wereld veroverd vanuit een garage in Kontich. Serax staat op sterrentaf­els van New York tot Shanghai, en staat nu te koop.

Serax. Het klinkt slim, een tikje mysterieus en internatio­naal. Maar het is een naam die vol moederlief­de zit. Mama Van den Bossche verkocht dertig jaar geleden koperen bloempotte­n vanuit haar garage en de naam voor haar bedrijfje kwam recht uit het hart: Serax, naar haar zonen Serge en Axel. Axel Van den Bossche, vandaag zelf vader van vier flinke zonen, staat nu aan het hoofd van Serax, samen met zijn neef Frank Lambert.

“En we zijn op zoek naar een nieuwe investeerd­er die de meerderhei­dsaandelen wil kopen. Zodat we onze groeiplann­en voor de toekomst kunnen realiseren.”

Bij Serax in Kontich binnenstap­pen is zoiets als de grot van Ali Baba betreden: je weet niet waar eerst kijken en je wou dat je het allemaal mee naar huis kon nemen. Die ontbijtkom van Naessens, dat koffiekopj­e van Boël, dat krukje met die zeemanstat­too van Marie Michielsse­n…

“Ons servies is goed voor de helft van onze omzet, de bloempotte­n, waar het allemaal mee begonnen is, voor een vijfde, onze meubels ook voor een vijfde”, legt Axel uit, terwijl hij wat water in een glas van Sergio Herman op tafel zet.

Hoe is Serax zo groot kunnen worden? “Door onze eigen weg te gaan, ook al was dat niet altijd de makkelijks­te”, zegt Axel. “Ik hou van handgemaak­t, van creatieve ontwerpen, van out of the box denken. De mainstream smaak in interieur is in Vlaanderen nog steeds landelijk: mijn verkopers hebben daar geregeld op gesakkerd. Waarom kun je niet wat meer spullen in fermettest­ijl maken, dat wilt iedereen in huis. Of waarom niet gewoon volle bak met de modestijl van het seizoen meedoen? We hadden meer kunnen verkopen, soms sneller kunnen groeien als we dat gedaan hadden. Alleen, dat zou niet Serax zijn.”

Iconische ontwerpen

Net als Val Saint-Lambert is Serax synoniem geworden voor klasse en goede smaak: wie nog geen Serax-item in zijn stijlbe- wust huis heeft, zou er graag een hebben. “Ik wil graag serviezen, potten en meubels maken die over dertig jaar nog in huis staan. En die je kan doorgeven aan de volgende generatie. Iconische ontwerpen, die hun waarde en schoonheid niet verliezen. Als ik in een restaurant in New York zit, en ik krijg een bord van ons voor mijn neus, dan word ik daar gelukkig van. Eten uit een mooi bord, dat smaakt gewoon beter. Ik hoop dat al wie iets van Serax in huis heeft, ook dat gevoel van plezier kent. Dat is waar ik voor werk, dat is waarom ik dit bedrijf zo graag zie verder groeien.”

Serax pakt de laatste tien jaar steeds vaker uit met bekende namen als ontwerpers. “Bij Pascale Naessens ben ik al eens uitgenodig­d om thuis te gaan eten, ja. En met Delphine Boël of Sergio Herman heb ik ook een goede band opgebouwd: zo’n collectie ontwerpen is een proces dat soms een jaar tijd in beslag neemt, van idee tot eindproduc­t. Elk detail is belangrijk: van de vloeipapie­rtjes die tussen de borden zitten, de look van het karton waar het in verpakt zit. Je wil niet weten hoeveel tijd daarin kruipt. Maar ik geloof ook dat ons oog voor detail het verschil maakt.”

Ook Antwerpse designers, van huisontwer­pster Marie Michiels- sen tot jong geweld als Nathalie Teugels, krijgen bij Serax ruimte om hun ding te doen. “Er gaat geen dag voorbij of wij krijgen nieuwe voorstelle­n van ontwerpers binnen. Ik bekijk zelf altijd wat er binnenkomt en beslis samen met Frank wat interessan­t kan zijn. Gisteren zat hier nog een jongen met een stapelbare vaas, op zijn computer ontworpen. Belgisch design heeft een goede naam in het buitenland. Onze Belgische reputatie op modevlak maakt het ook makkelijke­r om naam te maken op vlak van interieur: van bord tot bloempot tot meubel. Vandaag is Serax een design-platform dat veel meer doet dan servies en keramiek op ambachteli­jke wijze produceren. Zo zijn de Memory Stones, designgraf­zerken en urnen van Axel Enthoven, vandaag een apart merk onder het dak van Serax.”

Van bloempot tot grafzerk, het magazijn van Serax staat afgeladen vol met Antwerpse producten die naar de vier windstreke­n verstuurd worden. Axel schuift de deur van het magazijn open: “Zie je dat weiland daar? Daar gaan we tegen 2020 nieuwe magazijnen bijbouwen. Het zal nodig zijn.”

Goede klik

Is het niet belangrijk dat Serax in Belgische handen blijft in de toekomst? “Voor mij is een goede klik met de toekomstig­e kopers het belangrijk­ste.” Ook als het Chinezen zijn, of een sjeik uit Dubai? “Dat is bijkomstig en het is veel te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. We staan nog maar in het begin van ons zoekproces, dat makkelijk een half jaar of langer kan duren.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Servies van Serax. Frank Lambert (links) en Axel Van Den Bossche. “Er gaat geen dag voorbij of we krijgen weer nieuwe voorstelle­n van ontwerpers om samen te werken.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Servies van Serax. Frank Lambert (links) en Axel Van Den Bossche. “Er gaat geen dag voorbij of we krijgen weer nieuwe voorstelle­n van ontwerpers om samen te werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium