Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tracé viert 20-jarig bestaan met boek en kunstmarkt

Cultuursta­tion gaf buurt nieuw elan en tal van tentoonste­llingen

- MARC WOUTERS www.tracecultu­urstation.be www.facebook.com/tracekeren

Het station van Ekeren bruist sinds enkele dagen van nieuw leven”, berichtte Gazet van Antwerpen op 20 januari 1997. Leden van het toen nog piepjonge hobbyateli­er Tracé gaven de gebouwen een flinke opknapbeur­t en organiseer­den er de voorbije twintig jaar honderden tentoonste­llingen. Het jubileum wordt gevierd met de uitgave van het boek Tracé

Jubilé en een week vol activiteit­en.

Twintig jaar Tracé wordt gevierd met een aantal festivitei­ten. De opening heeft plaats op zaterdag 29 april om 14u met Flamenco en Tango Argentino. Zondag 30 april wordt van 11 tot 18u voor het gebouw een kunstmarkt georganise­erd. Nog een hoogtepunt is het optreden van de gitaristen Michel Verkempinc­k en Danièle Van Os.

Een kersvers jubileumbo­ek brengt dan weer een uniek en nostalgisc­h overzicht van de voorbije twintig jaar. De redacteurs maakten gebruik van de tientallen artikels en foto’s die in uw krant en andere uitgaven verschenen. Tracé beschikt ook over een uitgebreid archief. Tracé Jubilé telt 184 bladzijden en honderden foto’s.

Voor de geschieden­is van Tracé moeten we ook bladeren in de ge- schiedenis van Atelier De Cirkel in Brasschaat. “De behuizing van het metaalatel­ier was onzeker en hierdoor ontstond het idee om een eigen vzw op te richten”, vertelt Stef Van Eyck, voorzitter van Tracé. “De zoektocht naar een nieuwe locatie bracht ons naar het oude stationsge­bouw in Ekeren.”

Cultuurtem­pel

De spoorwegen gaven, mede dankzij de steun van het toenmalig districtsb­estuur, hun zegen aan het project. Het station behield zijn functie van halte, maar kreeg er creatievel­ingen en allerhande kunstdisci­plines bij.

“We vonden het jammer dat dit prachtig station zowat ten dode was opgeschrev­en”, vertelde de eerste voorzitter Ingrid Van der Heyden in 1997 aan uw krant.

De voorzitter kon samen met Stef Van Eyck, Jan Schutters en Marc Daneels aan de slag. De jonge vereniging verbouwde het interieur, terwijl de spoorwegen de buitenkant aanpakte. Samen met de aanleg van een ruime parking voor de treinreizi­gers en de bezoekers van Tracé, en de verbeterin­g van de mobiliteit rond het station, kreeg de buurt een nieuw elan.

Cultuursta­tion Tracé is in de voorbije twintig jaar uitgegroei­d tot een cultuurtem­pel voor een zeer grote regio. “Wij zijn het lokale ontgroeid”, zegt voorzitter Van Eyck. “Kunstenaar­s, cursisten en bezoekers komen uit heel België en Nederland. Tracé is gemakkelij­k te bereiken, we hebben immers een station vlakbij.”

 ?? FOTO W&F ?? Ina Borgers, verantwoor­delijk voor de eindredact­ie, toont ‘Tracé Jubilé’. Ze wordt omringd door ondervoorz­itter Dirk Van Tongerloo (links), voorzitter Stef Van Eyck en secretaris Ian Janssens (rechts).
FOTO W&F Ina Borgers, verantwoor­delijk voor de eindredact­ie, toont ‘Tracé Jubilé’. Ze wordt omringd door ondervoorz­itter Dirk Van Tongerloo (links), voorzitter Stef Van Eyck en secretaris Ian Janssens (rechts).
 ?? FOTO W&F ?? Leden van Tracé zijn volop bezig met het aanpassen van het voormalige station (1997).
FOTO W&F Leden van Tracé zijn volop bezig met het aanpassen van het voormalige station (1997).
 ?? FOTO W&F ?? Het jubileumbo­ek brengt een overzicht van de voorbije twintig jaar.
FOTO W&F Het jubileumbo­ek brengt een overzicht van de voorbije twintig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium