Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste hulp bij belastinga­angifte

Tips en weetjes om die (vervelende) klus te klaren

- KRISTOF SIMOENS

’t Is weer die tijd van het jaar: tussen 2 en 23 mei valt de bruine envelop van de fiscus weer in de brievenbus. Wie daar niet op wil wachten, kan sinds gisteren al terecht bij Taxonweb. Met deze tips en weetjes wordt het een fluitje van een cent.

Tegen wanneer moet ik mijn aangifte ingediend hebben?

Via Tax-on-web hebt u tijd tot 13 juli. Wie zweert bij papier (vorig jaar nog een miljoen Belgen), moet zijn aangifte op de post doen voor 29 juni. Wie een boekhouder inschakelt, heeft nog tijd tot 26 oktober.

Wie krijgt een vooraf ingevulde aangifte?

Zo’n 2,2 miljoen belastingp­lichtigen. Het gaat meestal om gepensione­erden, uitkerings­trekkers en andere mensen van wie de fiscus alle inkomsten tot op de euro kent. Verder ook meerderjar­ige jobstudent­en met een laag inkomen. Vorig jaar stuurde slechts 4,9% van de mensen die zo’n aangifte ontvingen, een verbeterde versie terug.

Waarom Taxonweb gebruiken?

U wint enorm veel tijd omdat de fiscus vooraf al flink wat gegevens heeft ingevuld. Ook toont het programma ook alle codes die u vorig jaar heeft ingevuld en meldt het ook wanneer u een verplichte code zou vergeten aankruisen of invullen. Bovendien wordt uw aangifte sneller verwerkt.

Wat is er dit jaar nieuw op Taxonweb?

De aparte onthaalpag­ina is verdwenen. Wie naar Tax-on-web surft, komt terecht op het digitale platform van de overheidsd­ienst Financiën (www.myminfin.be) waar ook uw persoonlij­ke fiscale dossier staat.

Welke fouten worden het vaakst gemaakt?

Volgens de FOD Economie gaat het om het – al dan niet bewust – ‘vergeten’ aangeven van bepaalde inkom- sten, een onvolledig­e of foute gezinssame­nstelling, of nog de complexe fiscalitei­t rond de woonlening­en.

Wanneer weet ik hoeveel ik terugkrijg of wat ik moet bijbetalen?

Tegen eind augustus zouden de eerste afrekening­en klaar moeten zijn voor wie Tax-on-web heeft gebruikt. Wie zijn aangifte heeft ingediend op papier, moet wachten tot oktober of november op het aanslagbil­jet.

Wat riskeer ik als ik mijn belastinga­angifte niet op tijd indien?

Als u geen boete wil ophoesten – die kan oplopen tot 1.250 euro plus een belastingv­erhoging van 10% tot 200% op de niet-aangegeven inkomsten – kunt u zich maar beter van uw ‘burgerplic­ht’ kwijten. Al krijgen burgers die de deadline missen normaal gezien wel eerst nog een herinnerin­gsbrief en dan nog een aanmaning.

Waar kan ik terecht als ik toch nog hulp nodig zou hebben?

Op het nummer 02.572.52.57. Op www.myminfin.be vindt u meer info over Tax-on-web. Daarnaast zijn er in de maanden mei en juni permanenti­es in de lokale belastingk­antoren.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium