Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dankzij mijn muziek kan ik de wereld zien”

Antwerpse zangeres Coely prijkt op affiche van Britse topper Glastonbur­y

- GUNTER JACOBS

Coely, de 23jarige Antwerpse zangeres met Congolese roots, is toegevoegd aan het programma van Glastonbur­y. Op dat prestigieu­ze festival, de Britse evenknie van Rock Werchter, deelt ze eind juni de affiche met internatio­nale toppers als Foo Fighters, Radiohead, Ed Sheeran, Katy Perry en The xx. “Dit is echt wel vrij zot”, reageert Coely op het heuglijke nieuws.

Vijf jaar geleden volgde ze nog de richting Verkoop aan het Sint-Lievenscol­lege in Antwerpen. Inmiddels ziet het leven van Coely er be

hoorlijk anders uit. Met Ain’t Cha

sing Pavements, Don’t Care en Wake Up Call scoorde ze vette hits. Na voorprogra­mma’s voor internatio­nale sterren als Snoop Dogg, Kendrick Lamar en Kanye West, verscheen vorige maand haar langverwac­hte debuutalbu­m Different

Waters en gaat ze voluit voor haar carrière. De net bevestigde stek op Glastonbur­y, dat van 21 tot 25 juni plaatsvind­t, is de voorlopige parel aan haar kroon.

“Ik was gewoon thuis toen mijn manager me met het goede nieuws belde. Ik, op Glastonbur­y?! Dat kon ik niet geloven, omdat ik daar totaal niet mee bezig was. Dit is wel vrij zot”, reageert Coely. Evenals een andere landgenoot, de Belgisch-Congolese rapper Baloji, heeft ze een felbegeerd­e plaats beet op Engelands grootste en meest prestigieu­ze festival, op een editie waarbij Foo Fighters, Ed Sheeran, Radiohead, The xx en Katy Perry in de grootste letters op de affiche prijken.

Geen festivalfr­eak

Wanneer en op welk van de talrijke podia ze er gaat terechtkom­en, weet Coely nog niet. Hoe ze dit heeft klaargespe­eld, is haar eveneens een raadsel. “Waarschijn­lijk heeft Glastonbur­y mijn Nederlands­e agent benaderd, die al mijn internatio­nale boekingen doet. Ik wist helemaal niet dat hij ermee bezig was. Wel cool, dat Glastonbur­y geïnteress­eerd is om mij erbij te hebben. Zelf ben ik er nog nooit geweest. Voor ik zelf muziek ben gaan maken, ging ik zelfs totaal niet naar festivals. Pas als artiest heb ik die leren kennen.”

Coely is niet de eerste landgenoot die op het gerenommee­rde Glastonbur­y mag aantreden. De voorbije jaren hebben ook meer gevestigde namen als Netsky, Soulwax en Praga Khan er al op de affiche gestaan. Maar evident is zoiets allerminst voor artiesten uit kleinere landen. Door de erg chauvinist­ische programmer­ing hebben Britse artiesten op Glastonbur­y een streepje voor en zijn buitenland­se acts er doorgaans zwaar in de minderheid. “Dat besef ik. Daarom ben ik nog steeds van het nieuws aan het bekomen en blijf ik het zot vinden”, lacht Coely.

Hartjes veroveren

“Ik ben heel trots dat ik dit op mijn cv kan zetten. Ik heb al veel mooie dingen gedaan. Nu ben ik vooral blij dat de kansen almaar groter worden. Dat mijn dromen zo stukje voor stukje uitkomen, is gewoon zot. Op Glastonbur­y ga ik mijn stempel zet- ten en met volle teugen genieten. Of het Britse publiek mijn muziek al kent? Ik denk het niet. De voorbije jaren heb ik daar alleen nog maar wat kleinere shows gedaan. Glastonbur­y is wel meteen een grote volgende stap om mensen te tonen wie ik ben. Misschien gaat daar slechts twee procent van het publiek mij kennen. Niet erg, zo ga ik extra hard mijn best doen om hartjes te veroveren.”

Op het nippertje niet naar Texas

Met dit heuglijke nieuws van over het Kanaal kan Coely de wrange smaak doorspoele­n die ze overhoudt aan haar onlangs gedwarsboo­mde Amerikaans­e plannen. Voor het grote showcasefe­stival South By South West in Austin, Texas moest de zangeres vorige maand in extremis verstek laten gaan, nadat haar bij het inchecken op de luchthaven om nog steeds onduidelij­ke redenen de toegang tot het vliegtuig was geweigerd. “Zoiets verteer ik heel snel, hoor”, verzekert Coely. “Toen dat niet bleek te lukken, kon ik niet blijven stilstaan. Mijn album kwam uit en ik moest mijn concert in de AB voorbereid­en. Daar heb ik mij op gefocust. Ik blijf positief. Er komen nog genoeg mooie dingen, zoals de komende festivalzo­mer.”

Tijdens die zomer kunnen Belgische fans Coely in eigen land meermaals aan het werk zien, onder meer in Openluchtt­heater Rivierenho­f in Deurne en op Rock Werchter, Couleur Café, de Lokerse Feesten en Suikerrock. Voor de zangeres, die hoog oploopt met Amerikaans­e sterren als Drake, Beyoncé en Lauryn Hill, lijken de Verenigde Staten niet langer het beloofde land. “Ik vind alle landen belangrijk. Ik heb al shows gedaan in Frankrijk, Duitsland en Zwitserlan­d, maar ook op zotte bestemming­en als La Réunion en Japan. Dankzij mijn muziek zie ik dus een stuk van de wereld. Mooi, want ik wil me niet focussen op één bepaald land. En als het dit jaar in Amerika niet lukt, dan misschien wel volgend jaar. Ook als het niet gebeurt, is dat niet erg. Ik mag toch dromen, hé?”

“Ik ben heel trots dat ik dit op mijn cv kan zetten. Ik heb al veel mooie dingen gedaan. Nu ben ik vooral blij dat de kansen almaar groter worden.” “Als het dit jaar in Amerika niet lukt, dan misschien wel volgend jaar. Ik mag toch dromen, hé?”

 ??  ??
 ?? FOTO'S ARTHUR ERANOSIA,
KOEN BAUTERS ?? Coely: “Glastonbur­y is wel meteen een grote stap. Misschien gaat daar slechts twee procent van het publiek mij kennen. Niet erg, zo ga ik extra hard mijn best doen.”
FOTO'S ARTHUR ERANOSIA, KOEN BAUTERS Coely: “Glastonbur­y is wel meteen een grote stap. Misschien gaat daar slechts twee procent van het publiek mij kennen. Niet erg, zo ga ik extra hard mijn best doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium