Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Internatio­nale speurtocht naar vermiste schilderij­en

Rubenshuis wil volledig oeuvre Michaelina Wautier tonen

- MAAIKE FLOOR

Het Rubenshuis heeft een internatio­nale oproep verspreid om zes verdwenen schilderij­en van Michaelina Wautier terug te vinden. De laatste sporen dateren uit de jaren zeventig en tachtig.

Michaelina Wautier (16141689) wordt wel gezien als de vrouwelijk­e Rubens, alleen is ze lang niet zo bekend. Het Rubenshuis organiseer­t volgend jaar een overzichts­tentoonste­lling met haar werk voor het Antwerpse Barokjaar 2018. Tijdens het opstellen van de lijst van bruiklenen voor de tentoonste­lling, stootte het Rubenshuis op de zes verdwenen schilderij­en.

“We weten dat ze bestaan, maar ze zijn nergens meer te traceren”, vertelt Katrijn van Bragt van het Rubenshuis. “Het zijn gesigneerd­e werken, dus we zouden ze heel graag bij de tentoonste­lling hebben. Daarom hebben we een internatio­nale oproep uitgestuur­d in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Het zou kunnen dat ze ergens in een museumdepo­t liggen, maar evengoed staan ze bij een verzamelaa­r op zolder. Alle aanwijzing­en en tips worden vertrouwel­ijk en met de nodige discretie behandeld.”

Eén geheel

Vijf van de zes verdwenen schilderij­en horen bij elkaar: ze beelden de vijf zintuigen uit. In een 19e-eeuwse veilingcat­alogus staat een summiere beschrijvi­ng van de werken. Alleen van De

Fluitspele­r bestaat een (zwartwit) foto.

De vijf werken uit 1650 meten 68x58 cm of 70x61 cm. Het laatste spoor van de schilderij­en dateert van 1975, toen ze vermeld stonden in een veilingcat­alogus van Drouot (Parijs), die ze op 28 mei van dat jaar verkocht. Niemand weet aan wie.

Het zesde schilderij waarnaar het Rubenshuis op zoek is, heet

Guirlande met Vlinder en maakte Michaelina Wautier in 1652. Het paneeltje (41,1x57,4 cm) is de tegenhange­r van Guirlande met Li

belle, die in het bezit is van een Duitse privéverza­melaar. Dat werk zal trouwens al zeker op de tentoonste­lling te zien zijn.

De Guirlande met Vlinder was in 1960 te zien op de tentoonste­lling

Bloem en tuin in de Vlaamse Kunst in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. In 1985 maakte het werk deel uit van de collectie van de Duitse galeriehou­der Benito Pardo. Daarna verdween het van de radar.

“Die galerie bestaat niet meer, en we hebben heel wat pistes onderzocht, maar voorlopig nog zonder resultaat”, vertelt Katrijn van Bragt. “De twee guirlandes zijn de enige twee stillevens die van Michaelina bekend zijn, dus het belang van het werk voor haar oeuvre, en het nut van een hereniging van beide stillevens kan niet worden onderschat.”

Het is afwachten of de oproep iets oplevert. Zowel internatio­na- le media als de kunstwerel­d zelf zouden nu op de hoogte moeten zijn. De tentoonste­lling Michaeli

na van gastcurato­r Katlijne Van der Stighelen loopt van 1 juni tot 2 september 2018. Katrijn van Bragt: “Voorlopig zijn we volop bezig om de bruikleen aan te vragen van zo’n 25 werken van haar en haar broer Charles. We proberen haar hele oeuvre te tonen.”

Uitzonderl­ijk talent

Michaelina Wautier werd geboren in Bergen, Henegouwen, en verhuisde later naar Brussel. Volgens kenners is de kans groot dat ze in Italië gestudeerd heeft. Ze was een uitzonderl­ijk talent, in een periode waarin vrouwelijk­e artiesten heel zeldzaam waren. Er zijn overigens geen bronnen waaruit blijkt dat Rubens en Wautier elkaar ooit hebben ontmoet.

 ?? FOTO RR ?? Guirlande met Vlinder Vlinder.
FOTO RR Guirlande met Vlinder Vlinder.
 ?? FOTO RR ?? De Fluitspele­r,
uit de reeks van de vijf zintuigen.
FOTO RR De Fluitspele­r, uit de reeks van de vijf zintuigen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium