Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom op planeet Ego, waar de Wetten van de Fun gelden

De sequel op ‘Guardians of the Galaxy’ levert weer knettergek­ke lol

- JEROEN STRUYS

Guardians of the Galaxy Vol. 2

Van: James Gunn

Met: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Kurt Russell 136 min. Op planeet Ego hoeft het verhaal nergens heen te gaan. Regisseurs­cenarist James Gunns kinderlijk­e fantasie laat werkelijk álles toe in de sequel op Guardians of the Galaxy, de blockbuste­r uit 2014.

“Wat als deze man jouw Hasselhoff is?” Je hebt dodelijk ernstige superhelde­nfilms en je hebt Guardians of the Galaxy. In deze opvolger van de hitfilm uit 2014 ontmoet onze held Peter Quill de goddelijke vader die hij nooit heeft gekend. Dat zou een diepgaande existentië­le kwestie kunnen zijn – genre Luke Skywalker en Darth Vader of Jezus van Nazareth en God.

Niet in dit puberale universum, waar de Wetten van de Fun gelden. Telkens als ernst dreigt, wordt gauw even David Hasselhoff gereanimee­rd, of de song Brandy van Looking Glass uit 1972 afgestoft. In deze retrotrip tussen de sterren is de soundtrack belangrijk­er dan de plot, met Awesome mix Vol. 2 als een seventiesa­f

levering van de De Pré Historie zonder Guy De Pré.

Postmodern én geestig

Puur voor het plezier beginnen we met

Mr. Blue Sky van ELO en een dansende Groot, die nog slechts een twijgje is van de boom die hij in de eerste film was. De leukste oneliners zijn voor jerommeke Drax, terwijl zelfs Rocket niet zeker weet wat voor dier hij nu is. Er is ook iets wat onuitgespr­oken blijft tussen Quill en Gamora, een gifgroene Zoe Saldana.

Dat sterrentea­m ontmoet een hele resem aan bizarre personages, met Sylvester Stallone vooral als zichzelf. Verwarrend? Maakt niet uit, dit hoeft nergens heen te gaan. Regisseur-scenarist James Gunn is duidelijk dol op superhelde­nfilms, maar tegelijk steekt hij er de draak mee. Behalve postmodern is dat gelukkig ook geestig.

Zijn kinderlijk­e verbeeldin­g laat alles toe. En dus is papa Quill tegelijk een mens van vlees en bloed (gespeeld door Kurt Russell) en tegelijk een planeet – maar dan wel met een penis, zoals Drax opmerkt. Hij heet dan ook Ego. Wat ons betreft, geflipt genoeg, al begint de metakermis na anderhalf uur wel rondjes te draaien. Als we dan toch naar superhelde­nfilms moeten, laten ze dan vooral voldoen aan de Wetten van Pure Fun.

 ?? FOTO'S RR ?? James Gunn is duidelijk dol op superhelde­nfilms, maar tegelijk steekt hij er de draak mee.
FOTO'S RR James Gunn is duidelijk dol op superhelde­nfilms, maar tegelijk steekt hij er de draak mee.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium