Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als je moet leven tussen idioten

The Edge of Seventeen

- (jst)

Van: Kelly Fremon Craig

Met: Hailee Steinfeld, Woody Harrelson 104 min.

“Ik had laatst een vreselijke gedachte. Ik moet de rest van mijn leven met mezelf verder.”

Het zit Nadine niet mee. Bijna vier jaar geleden kwam haar vader om in een autoongeva­l. Dat accident kon je nog zien als immanente gerechtigh­eid: hij was aan het meezingen met Billy Joel. Erger is dat Nadine haar enige vriendin betrapt in het bed van haar broer. En haar broer was al zo onuitstaan­baar succesvol en gespierd.

“Ik ga zelfmoord plegen”, werpt ze haar leerkracht voor de voeten. Maar die wordt met droog sarcasme vertolkt door Woody Harrelson. “Dat treft, ik was net bezig aan mijn eigen afscheidsb­rief.” Anderhalf uur lang windt The Edge of

Seventeen er geen doekjes om: de puberteit is een vreselijke periode voor al wie plots beseft dat de rest van zijn generatie ‘een bende idioten’ is. Maar het einde is zo zeemzoet dat je er puisten van zou krijgen.

De debuterend­e regisseuse Kelly Fremon Craig houdt het braaf en preuts. Onderweg komt deze Amerikaans­e tienerfilm nergens in de buurt van het veel inventieve­re en gewaagdere The Diary of a Teenage Girl, dat vorig jaar nabijgeleg­en terrein verkende.

Er is veel dat deze film de moeite waard maakt, maar er is weinig dat hem doet uitstijgen boven andere tienerfilm­s.

Gelukkig kan Hailee Steinfeld wel een potje acteren: ze geeft de praatgrage, maar sociaal onhandige Nadine een herkenbare kwetsbaarh­eid. Dit is de tiener die vuur spuwt omdat er in haar een verlangen laait. Daar hadden we graag meer van gezien.

 ?? FOTO RR ?? Hailee Steinfeld geeft de sociaal onhandige tiener Nadine een herkenbare kwetsbaarh­eid mee.
FOTO RR Hailee Steinfeld geeft de sociaal onhandige tiener Nadine een herkenbare kwetsbaarh­eid mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium