Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alternatie­ve feiten uit de nineties

Denial

- (ruae)

Van: Mick Jackson

Met: Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall 109 min.

The Donald is lang niet de eerste die ‘alternatie­ve feiten’ uitkraamt. Midden jaren 90 was er al David Irving, een omstreden Britse auteur die aan het ontkennen van de Holocaust zijn hele bestaan ophing. De Joodse historica Deborah Lipstadt noemde de man openlijk een leugenaar, maar betaalde die vrijpostig­heid met een klacht wegens laster. In Groot-Brittannië ben je schuldig tot het tegendeel bewezen is – omgekeerd aan wat wij kennen. Wat betekende dat Lipstadt moest aantonen dat de Holocaust had plaatsgevo­nden. Van zoveel gekkigheid kijken we zelfs vandaag nog op.

Toch doet Denial dit onwaarschi­jnlijke proces onrecht aan. De film zweert bij de waarheid, maar wij voelden ons voorgeloge­n. Lipstadt (Rachel Weisz) en Irving (Timothy Spall) worden herleid tot drammerige marionette­n van hun haakse overtuigin­gen. Zij belichaamt al het Goede, hij het Kwaad. Alsof de realiteit zo zwart-wit is. Het scenario van David Hare ( The

Reader, The Hours) mist uitdieping en nuance. Het staart zich blind op het merkwaardi­ge verloop van het proces, terwijl wij een antwoord verlangen op de moeder aller pertinente vragen: wat drijft hen in hun overtuigin­g – Irving in het bijzonder?

Het mag wel gezegd dat Timothy Spall de omstreden negationis­t verdienste­lijk neerzet. Hij intrigeert en wekt tegelijk afschuw op. Maar alle kansen om het deksel van zijn koker te lichten, blijven onbenut. Bovendien gaat het pathos naar het einde toe zo dik aanzetten, dat wij de zaal met een morele indigestie verlieten.

 ?? FOTO RR ?? Timothy Spall intrigeert en wekt tegelijk afschuw op in zijn rol als de omstreden negationis­t David Irving.
FOTO RR Timothy Spall intrigeert en wekt tegelijk afschuw op in zijn rol als de omstreden negationis­t David Irving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium