Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 80 jaar brandend actueel

Slachting op Baskisch stadje toont veel gelijkenis­sen met huidige toestanden in Syrië

-

1. De stier kijkt weg

Pablo Picasso, geboren in Málaga waar de traditie van stierenvec­hten hem sinds zijn jeugd had gefascinee­rd, voerde wel vaker stieren op in zijn werk. De stier staat symbool voor Spanje, mannelijkh­eid, trots en soms ook dreiging. De fascisten van generaal Franco hadden zich in 1936 tegen de (linkse) Tweede Republiek gekeerd, gesteund door Mussolini en Hitler. Picasso zei over de stier dat die “donkerte en brutalitei­t” betekende: voor hem een verwijzing naar de fascisten van Franco. De stier in het schilderij is de enige die ongehavend lijkt en wegkijkt van het bloedbad.

2. Vogel: streepje hoop

Guernica moest de blikvanger worden van het Spaanse Paviljoen op de Wereldtent­oonstellin­g in Parijs in 1937, maar het was zo hard dat het op gemengde gevoelens werd onthaald. De afschuw en wanhoop waren te angstaanja­gend. De gepijnigde vogel wijst op een heel sombere Picasso. Vogels zijn sinds de oudheid symbolen van hoop, zoals de vredesduif. Dit exemplaar is gehavend en wordt opgeslokt door duisternis. Toch biedt hij, door de barst van licht in de donkere achtergron­d, een streepje hoop.

3. Donkere kant van technologi­e

De Wereldexpo in Parijs in 1937, waarvoor het werk gemaakt werd, was een ode aan de technologi­e. Met een gloeilamp, die lijkt op het oog van het kwaad, toont Picasso de slechte kant van technologi­sche ontwikkeli­ngen. Zoals de 29 Italiaanse en Duitse vliegtuige­n die boven Guernica werden ingezet. Tijdens de Neurenberg­processen zei nazikopstu­k Hermann Göring dat het een “technische test” was om te zien wat zijn jonge Luftwaffe aankon met het oog op later.

4. Eén paard voor het leed van 500.000 slachtoffe­rs

“Het paard is een paard, de stier is een stier. Al die dode dieren en mensen”, was zowat het enige wat Picasso kwijt wou over Guernica. Ook het paard behoort tot de cyclus van leven en dood bij stierengev­echten. Dit paard is dodelijk gewond door een afgebroken speer in de zij. De neusgaten en de bovenste tanden zouden een schedel voorstelle­n. Symbool voor de slachting in Guernica en de dood en het lijden tijdens de Spaanse Burgeroorl­og. In twee jaar en iets meer dan acht maanden sneuvelden een half miljoen Spanjaarde­n.

5. Somber verhaal, sombere kleuren

Het lijf van het paard bestaat uit krantenpap­ier. Picasso las in een krant over de gruwel van Guernica op 1 mei 1937, in het ooggetuige­nverslag van een BritsZuidA­frikaanse journalist die staalharde bewijzen leverde over wat echt gebeurd was. De sombere kleuren van Guernica, met overheerse­nd zwart, wit en grijs, verwijzen ook naar zijn bron van informatie: gruwelijke foto’s en filmpjes van de verwoestin­g. Picasso had lang getwijfeld wat hij voor de Parijse expo zou maken. Op 1 mei was dat plots duidelijk. Na een voorstudie rondde hij het werk af in zes weken.

6. De waarheid aan het licht

Een verbijster­de vrouw die van buiten komt. Ze schijnt met een lamp op het paard en brengt het bloedbad aan het licht. Om de buitenwere­ld te wijzen op de gruwel. Franco’s troepen probeerden de verwoestin­g in de schoenen van de tegenstand­er (de vluchtende Republikei­nse troepen) te schuiven, zoals dat nu ook in Syrië gebeurt. Franco ontkende alle betrokkenh­eid toen de gruwel uitlekte, de Duitsers hielden het officieel op één gebombarde­erde brug die nog overeind stond. Foto’s van bommen met de Duitse adelaar bewezen het tegendeel. Volgens een anekdote was in bezet Parijs een Duitse officier op bezoek bij Picasso. Toen hij op

Guernica wees, vroeg hij: “Is dat werk van u?” Waarop Picasso antwoordde: “Nee, van u.”

7. Zo veel mogelijk slachtoffe­rs

Een vrouw die het uitschreeu­wt van pijn en wanhoop, terwijl gebouwen in brand staan en brokstukke­n haar verpletter­en. 70% van Guernica, waar zowat vijfduizen­d mensen woonden, werd vernield. Resultaat van een bombardeme­nt van een kwartier waarbij meer dan 45.000 kilo aan explosieve­n en brand en splinterbo­mmen werd gedropt. Volgens militaire experts wijst alles erop dat het enige doel was om zo veel mogelijk burgerslac­htoffers te maken. Niet alleen de vele bommen voor een klein stadje wijzen daarop, maar ook het feit dat er geen verkenning­svluchten gebeurden. Er waren nauwelijks militairen aanwezig in de stad. 26 april 1937 was een maandag en dus marktdag. Dan was het extra druk.

8. Alle vluchtwege­n afgesneden

De verminkte vrouw is op de vlucht, sleept zich voort terwijl ze met angst naar het exploderen­de licht kijkt. De eerste golf aanvallen vanaf 16.30u had de toegangswe­gen van de stad geblokkeer­d en een brug verwoest. Niemand kon nog weg. Tussen 18.30u en 18.45u kreeg Guernica zelf de volle laag van drie eskaders bommenwerp­ers. Tijdens het bombardeme­nt en het daaropvolg­ende kwartier joegen meer dan twintig vliegtuige­n genadeloos op vluchtende burgers. De Syrische president Assad doet net hetzelfde. Bombardere­n en dan iedereen die vlucht opjagen.

9. Nieuwe tijden ontluiken

Een bloem die uit een gebroken zwaard ontluikt, een teken van hoop. Het gebroken zwaard staat symbool voor de verloren strijd van de Republikei­nen. Die vluchtten weg, de troepen van Franco namen drie dagen later Guernica in. Maar de dictatuur zou ooit verslagen worden.

10. Vechten voor het geloof

Op zijn hand draagt de krijger de stigmata van Christus. Het symbool van het martelaars­chap van de Republikei­nse strijders die hun leven gaven voor anderen. Geloof speelde mee in de strijd. Net als nu in Syrië.

11. Tranen voor de doden

Een vrouw die dood en terreur uitschreeu­wt. Het lijkt een klassieke piëta: Maria met het lichaam van de gestorven Jezus op haar schoot. Over het aantal doden is nog steeds geen eensgezind­heid. Het cijfer loopt uiteen van 154 volgens Spanje, over 300 volgens Britten, 800 volgens Russen tot 1.600 volgens de toenmalige Baskische autoriteit­en. Generaal Franco legde in 1970 het aantal slachtoffe­rs op twaalf. Hoeveel zwaargewon­den soms weken later bezweken aan hun verwonding­en, is niet geweten.

12. Iedereen verliest

Een gesneuveld­e krijger van wie alleen het hoofd en de armen te zien zijn. Oorlog betekent dood voor alle partijen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium