Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gouden tijd voor Belgische profs

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Club Brugge, Anderlecht en AA Gent staan in de rij voor Jordi Vanlerberg­he van KV Mechelen. 20 jaar is hij, sinds zijn 16e in de Akern van Malinwa en steeds completer geworden. Kan in de defensie en op het middenveld spelen, scoort ook regelmatig een doelpunt. Een mooie voetballer, groot en sierlijk. Geen wonder dat de Belgische top achter deze speler aanzit. Maar er is nog een belangrijk­e reden om van Vanlerberg­he een prioriteit te maken. Onze topclubs komen namelijk in de problemen met het quotum ‘homegrown’ voetballer­s in hun kernen. Voetballer­s die voor hun 23e drie jaar in België hebben gespeeld. Daarvan moeten er per wedstrijd minstens zes in de selectie zitten en dat wordt dus steeds problemati­scher. Zeker omdat in de Pro League stemmen opgaan om de leeftijdsg­rens voor een homegrowns­peler te verlagen van 23 naar 21 jaar. Met het plafond op 23 jaar wordt de regel vaak omzeild doordat jonge buitenland­ers soms ook al voor hun 23e drie jaar in ons land spelen. Daardoor zijn onder meer de Anderlecht­Hondurees Andy Najar en Ghanees Frank Acheampong homegrown

spelers.

Maar ook zonder de dreiging van die verlaging is het voor sommige clubs reeds alle hens aan dek. Als Anderlecht straks Youri Tielemans en Leander Dendoncker ziet vertrekken, krijgt het een probleem. Paarswit kan niet wekelijks vier tot vijf Belgische jongeren op de bank laten zitten om aan de zes homegrowns­pelers te komen.

De jonge (goede) Belgen en hun clubs spinnen er garen bij. KV Mechelen zal een hoofdprijs kunnen vragen voor Vanlerberg­he en misschien ook wel voor Mats Rits, net als STVV dat kan voor Stef Peeters en Pieter Gerkens, Lierse voor Benson en Eupen voor Hendrik Van Crombrugge. Ze kunnen voor mooie transferso­mmen vertrekken en de contracten die ze aangeboden krijgen, zijn wegens de schaarste overgewaar­deerd. Gouden tijden voor Belgische voetballer­s.

België is in Europa het land dat op twee na de meeste buitenland­ers tewerkstel­t. Een twijfelach­tige status. Om die overgewaar­deerde contracten tegen te gaan, is er maar één uitweg: nog meer investeren in de jeugdwerki­ng. Vooral voor de plaatsen waar minder creativite­it nodig is verdediger­s bijvoorbee­ld moet meer uit de Belgische jeugd kunnen worden geput. Goede verdediger­s kan je makkelijke­r zelf opleiden dan de geniale spelverdel­er of veelscoren­de spits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium