Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“11 op 15, dat is een kampioenen­ritme”

Vanhaezebr­ouck en co doen vertrouwen op met tweede Gentse uitzege op rij

- FRANK BUYSE

Hein Vanhaezebr­ouck is zijn Gaverbeek-complex kwijt. Hij kon voor het eerst winnen bij Zulte Waregem, met dank aan – alweer – Kubo. Coulibaly maakte in blessureti­jd ijskoud af. Twee opeenvolge­nde zeges en 11 op 15, Dat is beter dan twee jaar geleden – toen Gent kampioen werd – en Club Brugge vorig seizoen. Maar de Gentse coach weigert Gent een titelkandi­daat te noemen. “Een Europees ticket was altijd al de ambitie”, de beste worden van Play-off 1 is nu de nieuwe uitdaging.”

Gent kan dus toch winnen in Waregem, dat was al zes jaar geleden. Daarmee kon Hein Vanhaezebr­ouck ook meteen zijn Gaverbeek-complex doorspoele­n, de Gentse coach won nog nooit bij Essevee. Het had anders kunnen zijn, bevestigde hij zelf ook wel. “Als Leye in de slotminuut die kans had afgemaakt, stond het 1-1 en hadden we niks te zeggen.”

Maar de Senegalees miste deerlijk, al zou een goal niet onverdiend zijn geweest na een sterke tweede helft van de thuisploeg – die dan toch niet met vakantie is. Het was evenwel Coulibaly die er in blessureti­jd nog 0-2 van maakte.

Vanhaezebr­ouck had achteraf veel te vertellen, hij blonk van tevredenhe­id. “Dit is pas de tweede thuisneder­laag van Zulte Waregem, het geeft aan hoe moeilijk het is om hier te winnen.” Dat bleek nochtans niet zo’n probleem te worden in de eerste helft, waarin AA Gent uitstekend voetbalde. “Fantastisc­h zelfs, het beste voetbal van Playoff 1”, glundert Vanhaezebr­ouck.

Sushi Bomber Kubo had na nog geen halfuur na een knappe voorzet van Foket zijn achtste goal in twaalf matchen gemaakt. Zijn derde opeenvolge­nde ook, geen Buffalo is momenteel belangrijk­er dan de Japanner. Maar de andere kansen werden niet afgemaakt. Alleen omdat Essevee dat in de tweede helft ook niet deed, had de Gentse coach na de match veel te vertellen. Veel te rekenen vooral.

Doel: beste van Playoff 1

Eerst: “Na Charleroi een tweede opeenvolge­nde uitzege, niet slecht voor een zwak uitploegsk­e, hé.” En dan: “11 op 15, dat is 1 punt meer dan toen wij kampioen werden en zelfs twee punten meer dan Club Brugge vorig seizoen. Dat is dus op kampioenen­niveau. Alleen zal Anderlecht wel winnen van Charleroi en dan hebben zij 13 op 15. Het gaat er voor ons nu om te proberen de beste van Play-off 1 te zijn, dat is nu onze nieuwe uitdaging. Wat overigens nog geen garantie zal zijn voor de tweede of derde plaats. En Europees voetbal blijft de grote doelstelli­ng.”

En dan liefst Champions League, die tweede plaats. En die eerste plek, is die echt onhaalbaar nu?

Zondag komt Anderlecht op bezoek, maar Vanhaezebr­ouck weigert er de match van de laatste kans van te maken. “Daarvoor is de achterstan­d te groot.” Maar wat niet kan worden ontkend: dat zwakke uitploegsk­e heeft nu al twee keer uit gewonnen, het ver- trouwen zwelt aan. En Gent zal na de vijfde speeldag nog een keer meer thuis mogen spelen dan Anderlecht. En ook positief, naast de efficiënti­e van Kubo: “Ons goede spel vandaag, ondanks het ontbreken van Neto, Esiti, Asare en Mitrovic. Nu blijkt toch dat roteren loont.”

Niet op vakantie

Of al die verloren punten uit de reguliere competitie nu niet nog zuurder smaken? “Dat waren halve punten”, grijnst Vanhaezebr­ouck. “Maar ik begrijp je wel. Het heeft geen zin om daarop terug te keren, de andere teams verloren ook punten.”

En Zulte Waregem? 2 op 15, dat is nog slechter dan vorig seizoen, 5 op 30. Maar Essevee is ondanks de beker en dat EL-ticket op zak, duidelijk nog niet op vakantie, bleek de tweede helft. Al probeerde Dury het al een keer zonder succes zonder Meïté en met De fauw op het middenveld. Dury, zuchtend: “We hebben er alles aan gedaan. Maar Play-off 1, dat zijn nu eenmaal al de sterkste ploegen.” Waarvan AA Gent dus de allersterk­ste wil zijn. Afspraak zondag in de Ghelamco.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS,
BELGA ?? Gent was pas zeker van de overwinnin­g in de blessureti­jd, met dank aan Coulibaly.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA Gent was pas zeker van de overwinnin­g in de blessureti­jd, met dank aan Coulibaly.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium