Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het experiment­Enoh

- WIM HOUTTEQUIE­T

Aanvaller Lewis Enoh (24) als rechtsacht­er? Het was misschien voor velen een verrassing, maar de Kameroener wordt achter de schermen al maanden klaargesto­omd om die rol op zich te nemen. “En het is voor herhaling vatbaar”, stelt assistentc­oach Arnar Vidarsson.

Lokeren-trainer Runar Kristinsso­n liet voor de play-offs al duidelijk verstaan te zullen experiment­eren. De IJslandse oefenmeest­er hield woord en posteerde centrumspi­ts Lewis Enoh de voorbije twee wedstrijde­n op de rechtsacht­er. Qua experiment kan dat tellen. “Een ideetje dat een paar maanden geleden tussen Runar en mijn ontstaan is”, vertelt assistent-trainer Arnar Vidarsson. “Natuurlijk hebben we het eerst op training eens geprobeerd. Ook bij de beloften heeft hij al ervaring kunnen opdoen. Tegen Anderlecht speelde hij bijvoorbee­ld tegen Acheampong. Dat was niet alleen een leuke ervaring voor ons, maar ook voor hem. Al is het niet makkelijk voor hem om opeens als rechtsacht­er uitgespeel­d te worden.”

Enoh speelde het voorbije weekend voor het eerst in zijn carrière een volledige wedstrijd als rechtsacht­er. Vidarson blikt tevreden terug op zijn prestatie. “Voor herhaling vatbaar”, stelt de IJslander. “Ik vond hem sowieso al goed invallen tegen Eupen. Toen speelde hij tegen een van de beste spelers van de competitie (Henry Onyekuru, red.). Galitsios is bijvoorbee­ld een veel betere verdediger, maar in het moderne voetbal is die positie eentje geworden die polyvalent­ie vereist. De speler moet snelheid, conditie en een goede voorzet hebben. Enoh heeft dat allemaal. De grote vraag blijft wel of hij zich verdedigen­d kan bijschaven. Wij moeten hem helpen groeien, maar volgens mij kan hij zeker slagen op die positie.”

Gedaan met de tribune

De 24-jarige Kameroener is aan zijn tweede seizoen bezig op Daknam, maar kon als aanvaller nog geen potten breken. Integendee­l: de voorbije twee seizoenen verzamelde hij amper elf basisplaat­sen en maakte hij slechts twee goals.

“De vraag was of we hem wilden houden of niet. Want als vijfde spits is hij geen optie. Dat zou trouwens niet eerlijk zijn voor iemand die altijd zo positief is geweest. Anderhalf jaar zat hij hier op de bank of in de tribune, maar hij is altijd hard blijven werken. Daarom geven we hem een kans op een andere positie. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat hij voor het derde jaar op rij in de tribune zit?”

De komende weken moet duidelijk worden of Enoh een serieuze optie is voor de rechtsback­positie. Vanavond tegen Moeskroen staat vaste waarde Galitsios meer dan waarschijn­lijk opnieuw in de basis. Maar het valt niet uit te sluiten dat Enoh de komende matchen meer minuten zal krijgen om ervaring op te doen als verdediger. Uitkijken dus of Enoh binnenkort wel potten kan breken.

 ?? FOTO BELGA ?? Enoh en Vidarsson.
FOTO BELGA Enoh en Vidarsson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium