Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst Sels bij Newcastle onzeker

- GERT GYSEN

Waar ligt de toekomst van Matz Sels? Nu Newcastle zeker is van de promotie naar de Premier League, beginnen The Magpies al te denken aan de uitbouw van de ploeg voor volgend seizoen. En dan zit het met vier keepers die de ambitie hebben om eerste keus te

zijn. Niet meteen goed nieuws voor Sels.

Iers internatio­nal Rob Elliot tekende pas een nieuw contract, Karl Darlow keepte het merendeel van de matchen dit seizoen, Tim Krul keert in theorie terug van een uitleenbeu­rt aan Ajax en dan heb je nog Matz Sels. Vanuit Engeland vangen we signalen op dat Newcastle niet moeilijk zal doen als er een bod komt voor de Belgische doelman. Ook al lijdt het dan verlies op de transferso­m van 6,6 miljoen euro - een peulschil voor een Premier League-club - die het vorige zomer aan AA Gent betaalde. Maar Sels is geen opgever en een uitleenbeu­rt lijkt meer geschikt. In dat geval is België geen eerste keus. Idealiter bewijst hij bij een andere club in de Premier League of de Championsh­ip dat hij wel gemaakt is voor het Engelse voetbal om nadien misschien terug te keren naar Newcastle, waar hij nog tot 2021 onder contract ligt. Al zal Sels zeker afwachten tot duidelijk is of coach Rafael Benitez - die hem dit seizoen zon

der uitleg aan de kant schoof - aan het roer blijft. Als bijvoorbee­ld Krul niet terugkeert en Darlow wil vertrekken nadat hij in de promotiema­tch maandag prompt aan de kant werd geschoven ten voordele van Elliot, kan het zijn dat Sels in de voorbereid­ing de concurrent­ie zal aangaan. Maar dat hij volgend seizoen regelmatig moet spelen, staat vast. Voor zijn persoonlij­ke ontwikkeli­ng én voor zijn plekje in de kern van de Rode Duivels voor het WK in Rusland, want Wolfsburg-doelman Koen Casteels aast ook op een stek in die selectie.

Onder vuur bij fans

Een gebrek aan vertrouwen speelde Sels dit seizoen parten. Na een foutje in een oefenwedst­rijd kreeg hij sindsdien de schuld van elk tegendoelp­unt door een deel van de fans. Ook trainer Benitez - die hem nooit een uitleg gaf waarom hij hem op de bank zette - en zijn keeperstra­iner gaven Sels niet het vertrouwen dat hij gewend was van bij Gent. Daar was keeperstra­iner Francky Vandendrie­ssche zijn grote steun en toeverlaat, terwijl de band met de keeperstra­iner van Newcastle een stuk koeler is.

Ook de geringe trainingsa­rbeid speelt in Sels’ nadeel. Hij is een doelman die het nodig heeft om zeer diep te gaan op training. Hij houdt van lange en zware trainingen, maar met het drukke programma in de Engelse tweede klasse - 46 competitie­matchen en twee bekercompe­tities - houdt Benitez er soms al na 45 minuten training mee op. Hij laste wel extra trainingen in met een personal coach, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde.

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE
 ?? FOTO RR ?? Feestje in de kleedkamer van Newcastle. Met Mitrovic en Mbemba, maar zonder Sels.
FOTO RR Feestje in de kleedkamer van Newcastle. Met Mitrovic en Mbemba, maar zonder Sels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium