Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurlijk kan Greg winnen”

Bondscoach Kevin De Weert had bij verkenning in Noorse Bergen liever lastiger WKparcours gezien, máár...

- WIM VOS

Het WK laat nog vijf maanden op zich wachten, maar bij de Belgische bondscoach Kevin De Weert gingen de gedachten gisteren al volop naar de regenboogt­rui. Samen met renners Yves Lampaert en Oliver Naesen verkende hij in het Noorse Bergen het rondje van 19,1 km waarop op 24 september het WK wordt gereden. Conclusie: “Minder lastig dan gehoopt.” Maar ook: “Natuurlijk kan Greg hier wereldkamp­ioen worden.”

“Eerlijk? Ik had het liever wat lastiger gezien. Vooraf was ons gezegd dat het qua lastigheid­sgraad iets à la Amstel Gold Race zou zijn. Mocht dat zo geweest zijn, dan hadden we met Van Avermaet en Gilbert meteen de twee topfavorie­ten gehad. Dat zal nu ook wel zo zijn, maar toch ietsje minder. Het valt veel minder lastig uit dan gedacht. Het blijft een parcours waarop voor punchers iets mogelijk is, maar evengoed krijgen we een spurt met een heel grote groep.” Aan het woord is Oliver Naesen, dichte vriend en vaste trainingsp­artner van Greg Van Avermaet. Samen met bondscoach De Weert en collega-renner Yves Lampaert reed hij gisteren twee rondjes op het WK-parcours. Teleurgest­eld was hij zeker niet. “Het blijft best een wijs parcours.” Maar net als De Weert twijfelt hij of de beste klassieke renners automatisc­h zullen komen bovendrijv­en als het rondje straks twaalf keer gereden moet worden.

Afgestemd op Kristoff

“Sleutelpun­t in het parcours is Salmon Hill”, zegt De Weert. “Een helling van 1,6 kilometer lang aan 6,5 procent met, niet onbelangri­jk, daarvoor ook al 800 meters die flink oplopen. Dat maakt samen een kleine drie kilometer bergop. Toen we er de eerste keer over reden, dacht ik nog best pittig. Maar de tweede keer had ik dat al veel minder. Bovendien is het van de top van de helling naar de finish nog negen kilometer. Als een puncher op de helling iets wil proberen, gaat het altijd de vraag zijn: kan hij voorop blijven of niet? Zo niet, zou dit wel eens iets voor sterke spurters kunnen worden.”

Dat laatste zou wel eens net de bedoeling kunnen zijn. De Noorse organisati­e maakt er zelfs amper een geheim van dat dit parcours helemaal op maat is van zijn beste landgenoot: Alexander Kristoff, niet toevallig zo’n sterke

spurter. De Weert: “Dat zie je wel. Het is inderdaad op Kristoff afgestemd. Ik vergelijk het qua lastigheid­sgraad met Plouay (Bretoense Wereldbeke­rwedstrijd in augustus, red.). Ook zo’n wedstrijd waar het altijd de vraag is of de aanvallers al dan niet voorop zullen blijven.” En een wedstrijd die in 2015 nog gewonnen werd door Alexander Kristoff. Maar, vult de bondscoach aan, dat betekent niet dat er geen mogelijkhe­den voor aanvallers zijn. “Vooral omdat het toch een parcours van veel draaien en keren is, dwars door het stadscentr­um van Bergen, nooit helemaal vlak, en met flink wat smalle wegen. Het peloton gaat voortduren­d op een lint getrokken worden. Alleen al om vooraan te blijven, ga je heel attent moeten koersen. Zeker als het, wat in Noorwegen de verwachtin­g is, zou regenen. Samen met de kilometers (met 276,5 km het langste WK sinds 1981, red.) kan dat de wedstrijd extra zwaar maken.”

En dat mag de Belgen dan weer wel volop doen dromen. Want, beklemtone­n De Weert en Naesen in koor, ook al mocht het naar hun smaak wat zwaarder geweest zijn, dan nog zal België altijd met enkele topfavorie­ten naar Bergen afreizen. “Absoluut. Al was het maar omdat Gilbert en Van Avermaet dit jaar getoond hebben dat ze op werkelijk elk parcours kunnen winnen”, zegt De Weert met klem. Wat Naesen gretig beaamt: “Natuurlijk kan Greg hier winnen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium