Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Emmanuel Macron: kloon van Blair en Schröder?

- DOMINIQUE MINTEN

Is Emmanuel Macron de Franse Tony Blair? Niet echt. Maar hij geeft het ontredderd­e politieke centrum in GrootBritt­annië hoop.

Met welke Europese politicus is Emmanuel Macron het best te vergelijke­n? Twee namen werden de voorbije weken geregeld genoemd: Tony Blair en Gerhard Schröder. Maar gaat die vergelijki­ng wel op?

De voormalige Britse premier en oudbondska­nselier van Duitsland worden gezien als de grote vernieuwer­s van het socialisme in Europa. Beiden kozen voor de beroemd geworden ‘ derde weg’. Het socialisme moest vervellen tot een sociaaldem­ocratisch project dat niet alleen de arbeiders aansprak, maar ook de progressie­ve, hoogopgele­ide elite. Het socialisme moest tegelijk (een beetje) liberaal worden. Dat wil Macron ook.

De koerswijzi­ging was succesvol. Onder het leiderscha­p van Blair en Schröder (1995 tot 2005) boekten Labour en de SPD verkiezing­soverwinni­ngen. De Franse PS daarentege­n miste de boot helemaal. Na het presidents­chap van François Mitterrand (1981-1995) slaagde de partij er niet meer in een visionair leider naar voren te schuiven. Met Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy had rechts het voor het zeggen. De ‘oubollige’ en ‘verstarde’ socialiste­n kwamen er niet meer aan te pas.

Uitgespuwd om persoonlij­ke keuzes

Krijgt Frankrijk met twintig jaar vertraging zijn grote linkse vernieuwer? Op het eerste gezicht lijkt het erop. Alleen is Macron nooit een echte PS’er geweest. Tussen 2006 en 2009 was hij weliswaar even lid van de partij en president Hollande haalde hem opnieuw aan boord als minister van Economie (20142016), maar toen al was hij eigenlijk een onafhankel­ijke in een socialisti­sche regering.

Macron wist toen al dat het Franse so- cialisme niet meer te redden was. Om zeker niet met een PS-stempel naar de verkiezing­en te trekken, stapte hij tijdig uit de regering van premier Valls. Macron is dus zeker geen vernieuwer van het Franse socialisme.

Tussen haakjes: Engelse en Duitse sociaaldem­ocraten vragen zich al jaren luidop af of ze Blair en Schröder dankbaar moeten zijn voor hun vernieuwin­gsoperatie. Nadat de twee charismati­sche leiders van het toneel verdwenen waren, is het niet meer goed gekomen met hun partij. Blair (poenpakker) en Schröder (lobbyist van Poetin) worden ook om hun persoonlij­ke keuzes na het premiersch­ap uitgespuwd.

Maar ook inhoudelij­k lijkt ‘de kloon van Blair en Schröder’ een andere weg in te slaan. Macron zegt dat hij de Franse economie wil wakkerschu­dden en uit de verstikken­de greep van de vakbonden wil halen. Daarmee lijkt hij in de voetsporen van Schröder te treden. Toen die aan macht kwam, was Duitsland op economisch vlak de ‘zieke man’ van Europa. Die reputatie heeft Frankrijk vandaag.

Schröder pakte de zaken drastisch aan. Hij is architect van de beruchte Hartz IV-hervorming­en, waardoor Duitse werklozen verplicht werden onderbetaa­lde minibanen te aanvaarden. Erg sociaal was het beleid niet, maar het deed de Duitse economisch­e motor wel weer aanslaan. Macron wil (en kan) zover niet gaan. Hij wil hooguit de administra­tie ontvetten en lastenverl­agingen voor bedrijven doorvoeren.

Hoop voor LibDems?

Op het vlak van begrotings­discipline wil Macron wel een ‘goede Duitser’ zijn. Daarin lijkt hij dan weer helemaal niet op Tony Blair. Die liet het Verenigd Koninkrijk achter met een begrotings­tekort van meer dan 10% (al was dat ook de schuld van Gordon Brown).

Toch wordt het succes van Macron vooral in Engeland met meer dan gewone belangstel­ling gevolgd. Omdat Labour onder het leiderscha­p van Jeremy Corbyn helemaal naar links is opgeschove­n en premier Theresa May een harde Brexit bepleit, zijn politici ‘van het midden’ naarstig op zoek naar nieuwe voorbeelde­n. En naar hoop.

Tim Farron, de leider van de liberaal-democraten, ziet Macron als een baken van hoop. Zelfs George Osborne, onder Cameron minister van Financiën en erg anti-Brexit, feliciteer­de “zijn vriend” Macron meteen zijn zege. “Het bewijs dat je vanuit het centrum kan winnen”, twitterde hij. Osborne – aan de kant gezet door

Theresa May – zal bij de parlements­verkiezing­en van 8 juni niet meer opkomen voor de Conservati­even.

Volgens het politiek tijdschrif­t aan de linkerzijd­e, The New Statesman, zoemt het in politiek Londen al maanden van geruchten over de vorming van een nieuwe, politieke centrumbew­eging rond de LibDems. Ook Osborne zou erbij betrokken zijn. Daarin zouden ook ontgoochel­de Labour-parlements­leden een plaats kunnen vinden. Er is maar één probleem: ook Tony Blair zou er zich mee bemoeien.

 ??  ??
 ?? FOTO'S AFP ?? Boven: Tussen 1995 en 2005, onder het leiderscha­p van Tony Blair (links) en Gerhard Schröder (rechts), boekten het Britse Labour en de Duitse SPD verkiezing­soverwinni­ngen.
Rechts: Emmanuel Macron.
FOTO'S AFP Boven: Tussen 1995 en 2005, onder het leiderscha­p van Tony Blair (links) en Gerhard Schröder (rechts), boekten het Britse Labour en de Duitse SPD verkiezing­soverwinni­ngen. Rechts: Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium