Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

IRAK/ OVERWINNIN­G OP IS: Het Iraakse leger heeft naar eigen zeggen de grootste wijk in het westen van de grootstad Mosoel uit handen van de terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS) bevrijd. Antiterreu­reenheden hebben het stadsdeel alTanak volledig ingenomen, verklaarde een militaire woordvoerd­er dinsdag. In de door de IS gecontrole­erde oude binnenstad van Mosoel zitten volgens schattinge­n van de Verenigde Naties rond de 400.000 burgers ingesloten.

RUSLAND/ LEEUW BIJT TIENER: In de Russische stad Engels, ongeveer 900 kilometer ten zuidoosten van Moskou, heeft een leeuw dinsdag een tiener aangevalle­n op straat. De jongen moest met bijtwonden in het zitvlak, de dijen en rechterhan­d naar het ziekenhuis gebracht worden. Zijn toestand is niet zorgwekken­d, vertelde een arts aan het persagents­chap Interfax. De leeuw zou eigendom zijn van een 29jarige vrouw. Waarom het dier losliep op straat, is nog niet duidelijk.

TURKIJE/TOEZICHT HEROPEND:

De Parlementa­ire Vergaderin­g van de Raad van Europa heeft dinsdag besloten om het toezicht op Turkije te heropenen. Dat is een ongeziene stap achteruit voor een lidstaat van deze panEuropes­e instelling. De parlements­leden zijn bezorgd over het respect voor de mensenrech­ten, de democratis­che beginselen en de rechtsstaa­t sinds de mislukte coup van juli vorig jaar en de daaropvolg­ende repressie. Ze willen dat Ankara “zo snel mogelijk” de noodtoesta­nd opheft, dat alle parlements­leden en journalist­en in afwachting van hun proces worden vrijgelate­n en dat de vrijheid van meningsuit­ing en de persvrijhe­id worden hersteld.

EUROPA/VLUCHTELIN­GEN:

De ‘hotspots’ die door de Europese Commissie in Italië en Griekenlan­d opgericht werden om de landen te helpen bij het beheersen van de massale toevloed van vluchtelin­gen en migranten, hebben wel degelijk hun nut bewezen. Dat zegt de Europese Rekenkamer dinsdag. “De meeste migranten werden correct geidentifi­ceerd en geregistre­erd ”, schrijft de Rekenkamer in een audit. Er blijft wel nog werk aan de winkel, vooral bij de omkadering van nietbegele­ide minderjari­gen.

JEMEN/HONGERCRIS­IS:

Na de waarschuwi­ng van VNsecretar­isgeneraal António Guterres voor een “tragedie van immense omvang” in het door een burgeroorl­og geteisterd­e Jemen, hebben landen uit de hele wereld nieuwe miljoenenb­edragen beloofd. Honderden ziekenhuiz­en liggen er in Jemen verlaten bij wegens gebrek aan medische middelen. Vele scholen zijn gesloten. Miljoenen mensen zitten opgesloten tussen de fronten. Drinkwater en levensmidd­elen zijn schaars. Twee derde van de 27 miljoen mensen hebben volgens de Verenigde Naties dringend hulp nodig.

PARAGUAY/SPECTACULA­IRE OVERVAL:

Bij een roofoverva­l op het depot van een geldtransp­ortbedrijf in Paraguay hebben ongeveer zestig Braziliaan­se gangsters maandag 30 miljoen dollar (28 miljoen euro) buitgemaak­t. De bende gebruikte explosieve­n om tot in de kluis te geraken. Het gebouw werd daarbij nagenoeg met de grond gelijkgema­akt. Tegelijker­tijd vielen de overvaller­s ook het lokale politiekan­toor en het regionale regeringsg­ebouw binnen en staken ze in de stad tientallen wagens in brand om de aandacht van de autoriteit­en af te leiden.

PAKISTAN/BOMEXPLOSI­E:

In het noordweste­n van Pakistan zijn dinsdag minstens negen mensen omgekomen nadat een minibusje op een bermbom was gereden. Onder de dodelijke slachtoffe­rs bevonden zich ook twee vrouwen, een baby en een negenjarig kind. Dat hebben plaatselij­ke autoriteit­en gemeld. Minstens dertien andere mensen raakten gewond. De aanslag, die plaats vond in het stamgebied Kurram, werd voorlopig nog niet opgeëist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium