Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan veel meer dan brillen tellen”

Steeds meer bedrijven stellen mensen met mentale handicap tewerk STEVEN SCHOETERS Schoeters Rental Services uit Wilrijk “Een ondernemer heeft ook een maatschapp­elijk engagement. En Quinten is zeker niet altijd de zwakste schakel.”

- CHRISTOF WILLOCX

Het aantal mensen met een mentale handicap dat via een speciaal VDABprogra­mma aan een job in het normale arbeidscir­cuit geraakt, is in de provincie Antwerpen in vier jaar met 73% gestegen. In 2013 ging het om 67 mensen, in 2016 waren het er 116.

Quinten Bruyninckx (22) uit Mortsel werkt al vijf maanden voor Schoeters Rental Services, een bedrijf uit Wilrijk dat feestmater­iaal verhuurt. “Ik heb een mentale beperking en ging daarom aan de slag in een beschutte werkplaats, maar daar moest ik alleen brillen tellen. Ik kan nochtans veel meer dan dat”, zegt Quinten.

Zijn moeder nam het heft in handen en belde naar Steven Schoeters, directeur van Schoeters Rental Services, met de vraag of hij een job had voor haar zoon. “Quintens moeder en ik kenden elkaar van ziens, en ik ben niet ongevoelig voor de problemati­ek omdat een van mijn zonen een mentale handicap heeft”, zegt Steven Schoeters.

“We hebben samengezet­en met VDAB, en intussen is Quinten hier al goed ingewerkt. In het begin deed hij zijn werk heel traag, maar dat is gaandeweg verbeterd. Hij krijgt veel hulp van zijn collega’s. Voor we Quinten hebben aangeworve­n, heb ik mijn werknemers gevraagd of ze iemand met een mentale handicap wilden helpen om zich te integreren in het bedrijf. Toen bleek dat ze zich wilden engageren, hebben we Quinten een kans gegeven.”

Bedrijf betaalt bijna niets

De tewerkstel­ling van Quinten kost het bedrijf bijna niets, omdat hij werkt via een zogenaamde GIBO, een individuel­e beroepsopl­eiding voor mensen met een handicap. Dat betekent dat Quinten een uitkering van de overheid krijgt. Schoeters Rental Services betaalt alleen een vergoeding voor woonwerkve­rkeer en andere onkosten.

“Na maximaal een jaar moeten we Quinten wel aanwerven voor de periode waarin hij bij ons met het GIBO-statuut heeft gewerkt”, zegt Steven Schoeters. “Ik hoop dat Quinten over enkele maanden 60 tot 70% van de productivi­teit van mijn andere werknemers heeft. Dan loont het zeker de moeite om hem in dienst te nemen, omdat we voor die mindere productivi­teit worden gecompense­erd met subsidies van de overheid.”

Goede indruk

Schoeters benadrukt dat de tewerkstel­ling van Quinten geen puur economisch­e zet is. “Je moet een persoon met een mentale handicap niet aanwerven voor de subsidies. Een ondernemer heeft ook een maatschapp­elijk engagement. Quinten heeft nu meer zelfrespec­t. En hij is zeker niet altijd de zwakste schakel. Het natellen van de glazen en borden die mensen terugbreng­en, duurt bij hem iets langer. Maar als hij meerijdt met de vrachtwage­n om tafels en stoelen bij feestvierd­ers af te leveren, is Quinten altijd goedgehume­urd en maakt hij een goede indruk op onze klanten.”

Quinten is apetrots op zijn job. “Bij Schoeters Rental Services heb ik een heel afwisselen­de job: van afwassen tot materialen verplaatse­n en de verpakking­smachine bedienen. Dat is plezant. En ik heb al heel veel vooruitgan­g geboekt ten opzichte van vijf maanden geleden. Eindelijk heb ik een job die ik graag doe.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Quinten Bruyninckx uit Mortsel is apetrots dat hij voor Steven Schoeters uit Wilrijk mag werken. “Eindelijk heb ik een job die ik graag doe.”
FOTO JORIS HERREGODS Quinten Bruyninckx uit Mortsel is apetrots dat hij voor Steven Schoeters uit Wilrijk mag werken. “Eindelijk heb ik een job die ik graag doe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium