Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnen partijen nog niet alle neuzen in dezelfde richting

-

Tom Meeuws en Wouter Van Besien mogen elkaar dan wel vinden, binnen hun partijen gelooft niet iedereen in zo’n verregaand­e samenwerki­ng. Zij geloven dat ze beter op eigen kracht proberen om de NVA van Bart De Wever uit het stadhuis te borstelen.

Er is binnen Groen en sp.a momenteel nog geen eensgezind­heid of een samenwerki­ng, al dan niet in kartel, noodzakeli­jk is om N-VA uit de Antwerpse meerderhei­d te duwen. Met een gezamenlij­ke lijst maken Groen en sp.a wel meer kans om als grootste familie uit de gemeentera­adsverkiez­ingen te komen. Als dat gebeurt, zijn de partijen meteen ook aan zet om coalitiege­sprekken op te starten met bijvoorbee­ld de CD&V van Kris Peeters en de Open Vld van Philippe De Backer. PVDA en Vlaams Belang spelen in deze niet mee, omdat verschille­nde potentiële coalitiepa­rtners al een duidelijk ‘njet’ lieten horen tegenover deze partijen.

Maar net zo goed gaan er binnen sp.a en Groen ook stemmen op die zeggen dat een kartel niet nodig is om De Wever van de troon te stoten. Zij gokken op de groeiende afkeer bij christende­mocraten en liberalen tegenover coalitiepa­rtner N-VA. Die strekking leeft vooral sterk bij sp.a. Daar wordt gedacht dat wanneer Bart De Wever (N-VA) als sterkste uit de verkiezing­en komt, de Antwerpse burgemeest­er zal merken dat coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld verstek laten gaan voor de coalitiege- sprekken en mee zullen aanschuive­n bij sp.a of Groen, naargelang wie de grootste van beide is.

Groen sterker dan sp.a?

Groen heeft de laatste maanden volgens alle opiniepeil­ingen de wind in de zeilen. Dat doet sommige groenen vermoeden dat zij wel eens sterker uit de stembussla­g zullen komen dan sp.a. Samenwerke­n met sp.a op één lijst zou volgens hen die te verwachten groei afremmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium