Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cherkaooui danst in ‘Icon’ met klei

-

In zijn tweede grote dansvoorst­elling met GöteborgsO­perans Danskompan­i schuwt Sidi Larbi Cherkaoui het experiment niet. Voor Icon is het podium van de Stadsschou­wburg bedekt met 3,5 ton klei.

Door de jaren heen bouwde Sidi Larbi Cherkaoui een breed publiek uit met eigenzinni­ge interpreta­ties van populaire dansstijle­n als tango of flamenco. De poëtische en zintuiglij­ke aanpak van de Antwerpse choreograa­f sloeg internatio­naal dermate aan dat Ballet Vlaanderen hem aantrok als artistiek directeur. Met het eigen gezelschap Eastman blijft Cherkaoui voorstelli­ngen maken die wrikken aan grenzen.

Met twaalf dansers van het hedendaags Zweedse GöteborgsO­perans Danskompan­i en zes dansers van Eastman presenteer­t Icon zich als een grootschal­ige productie. Choreograa­f Cherkaoui zou zich laten inspireren hebben door afgoden, iconen: we reproducer­en en aanbidden hen, tot de tijd rijp is om hen te vervangen door een nieuwe macht.

Een belangrijk­e speler in Icon is de muziek, een nieuwe partituur die live wordt uitgevoerd. De zangeresse­n - Een Italiaanse, een Japanse en een Zuid-Koreaanse - zetten vanuit hun diverse achtergron­den de toon met repetitiev­e, deels mystieke ritmes. In dans vertaalt zich dat in groepschor­eografieën, waarbij de dansers samenklitt­en of zelfs samensmelt­en tot één organisme. Het beeld van een dorpsgemee­nschap doemt op bij de aanblik van gekromde ruggen die elk hun lapje grond bewerken. Neem dat gerust letterlijk, want het podium is voor de helft bedekt met aangestamp­te aarde. Natuurlijk wordt deze klei ook in de choreograf­ie gebruikt, maar dat oogt niet zo spectacula­ir als het klinkt. Klei is een taai materiaal dat zich, anders dan het flexibele lichaam, moeilijk laat manipulere­n. De dansers maken maskers van klei en uiteindeli­jk een mens. Iemand als zijzelf, of een nieuw icoon?

In Icon is de muziek zo nadrukkeli­jk aanwezig dat zij soms de dans lijkt op te slokken. Aanvankeli­jk nogal versnipper­d, waaiert de choreograf­ie alle kanten uit.

Icon telt mooie flitsen en een verrassend­e finale, maar overtuigt te weinig als geheel.

 ??  ?? Uit Icon.FOTO MATS BÄCKER
Uit Icon.FOTO MATS BÄCKER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium