Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op huisvrouwe­n wordt te vaak neergekeke­n”

- ILSE DEWEVER

Vraag een meisje wat ze worden wil, en ze antwoordt geheid niet ‘huisvrouw’. Toch houdt dat zeldzaam specimen zich in Een redelijk gelukkig huwelijk overeind tegenover de Vlaamse Werkende Vrouw. “Alleen thuis blijven met kleine kinderen is heus niet zo evident”, vertelt de Schotense debutante Fien De Meulder (40).

Hoe toon je het leven van een huisvrouw, waarin ogenschijn­lijk niets gebeurt? Door haar dag aan dag het woord te geven in een dagboek en op te tekenen hoe de tijd haar door de vingers glipt. Gebeurt er dan helemaal niets in Een redelijk gelukkig huwelijk van Fien De Meulder? Toch wel, al moet je daarvoor goed tussen de regels lezen.

Het hoofdperso­nage uit Een redelijk

gelukkig huwelijk blijft thuis voor de kinderen, net als jij. Is je debuut autobiogra­fisch?

Neen, ik ben het boek vijf jaar geleden beginnen schrijven, toen de jongste van mijn drie kinderen één jaar was. Ik zat thuis en vond het opmerkelij­k dat huismoeder­s zelden aan het woord komen, ook niet in de literatuur. Alleen thuis blijven met kleine kinderen is heus niet zo evident als vaak wordt gedacht.

In België zijn er nog betrekkeli­jk weinig huisvrouwe­n, de meeste vrouwen zitten overdag op het werk. In andere westerse landen als Engeland, Nederland of Duitsland blijven meer moeders thuis, en worden er door de week bijvoorbee­ld vaak speelgroep­en georganise­erd. Bij ons zijn die initiatiev­en er niet, en dan zit je wel de hele week alleen thuis met de kinderen. In België wordt er te vaak neergekeke­n op huisvrouwe­n.

Jij kan vergelijke­n: je woonde zelf enkele jaren in Schotland.

Ja, mijn man is een Schot en zo kwam ik er terecht in kringen van expats, net als het hoofdperso­nage uit Een redelijk gelukkig

huwelijk. Als buitenstaa­nder zie je de dingen vaak scherper. Expatvrouw­en in ons land grinniken wel eens om de Vlaamse Werkende Vrouw, die kost wat kost aan de slag wil blijven. ‘ Wie niet uit werken gaat, is een nietsnut’ wordt daar wel eens bij gedacht. Maar anders dan veel Vlaamse vrouwen hebben expats hier zelden familie die de kinderen uit de balletles kan oppikken of hen bij ziekte kan opvangen. Nee, vrouwen moeten er hier voor zorgen dat ze hun diploma te gelde maken…

Zegt de vrouw die wiskunde studeerde in Cambridge en Germaanse in Antwerpen.

Ja, ik heb tien jaar gestudeerd en uiteindeli­jk mijn doctoraat afgebroken om thuis te blijven voor de kinderen. Al na een jaar wist ik dat mijn roeping niet in de wiskunde lag, dat ik veel liever las en schreef, maar ik heb de studie wel afgemaakt. Hoewel ik met dat diploma momenteel niets doe, verrijkt wiskunde mijn leven nog elke dag. Al was het maar omdat je je niet in de luren laat leggen door zogenaamd sluitende statistiek­en en cijfers. Ik ben blij dat ik huisvrouw ben en mijn kinderen kan zien opgroeien. Uit werken gaan is ook niet altijd even leuk.

In de jaren vijftig waren bijna alle vrouwen huismoeder. Zouden zij zich toen beter gevoeld hebben?

Misschien wel, hun status was toen algemeen aanvaard. Zelf heb ik wel hard moeten vechten om met de rol van huisvrouw in het reine te komen. Want welk vrouwbeeld toon je aan je kinderen? En wat zijn je diploma’s binnen tien jaar nog waard? Uiteindeli­jk moet ieder voor zichzelf de keuze durven maken: thuis blijven of uit werken gaan, het is allebei even waardevol. En de kinderen? Die zijn het gelukkigst als hun ouders iets doen waar ze zich zelf goed bij voelen.

De echtgenoot van het hoofdperso­nage is slechts aanwezig op de achtergron­d. Toch is hij geen zwak figuur?

Neen, ik wil een pleidooi houden voor ouderwetse degelijkhe­id. Wat is er mis met iemand die elke dag in stilte gaat werken om zijn gezin te onderhoude­n? In onze maatschapp­ij moet het leven luid en opvallend geleefd worden. Alles waar men niet mee kan uitpakken, wordt tegenwoord­ig afgeschild­erd als saai. Introverte mensen, die niet op tafel staan te springen, zijn daar

de dupe van.

Je roman schetst geen plaatje van de ‘happy family’. Een mens mag al blij zijn als zijn huwelijk ‘redelijk gelukkig’ is.

Mensen denken al gauw dat alleen het beste en mooiste goed genoeg is. Toch mag je, zeker als de kinderen nog klein zijn, als koppel al blij zijn als je het samen min of meer redt. Natuurlijk is niet elke partner elk moment van het huwelijk even gelukkig. Al te vaak vluchten we in sociaal aanvaarde pintjes of glaasjes cava en houden we ons zoet met fictiereek­sen. Onze angst wordt afgevlakt door alcohol en televisie. Maar misschien moeten we ons kwetsbaard­er durven opstellen, en onze gevoelens ook tonen.

FIEN DE MEULDER Schrijfste­r en huisvrouw ‘‘Ik wil een pleidooi houden voor ouderwetse degelijkhe­id. Wat is er mis met iemand die elke dag in stilte gaat werken om zijn gezin te onderhoude­n?’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een redelijk gelukkig
huwelijk, Fien De Meulder, Polis, 256p, 19,99 euro Fien De Meulder: “Uiteindeli­jk moet ieder voor zichzelf de keuze durven maken: thuis blijven of uit werken gaan. Het is allebei even waardevol.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Een redelijk gelukkig huwelijk, Fien De Meulder, Polis, 256p, 19,99 euro Fien De Meulder: “Uiteindeli­jk moet ieder voor zichzelf de keuze durven maken: thuis blijven of uit werken gaan. Het is allebei even waardevol.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium