Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FRIEDA DAUPHINVER­HEES

MoMu wil historisch­e privécolle­ctie van ontwerpste­r-docente in huis halen

- ELLEN BOGAERT Meer info over de crowdfundi­ng: www.momu.be

‘‘Een deel van mijn collectie haalde ik uit zogenaamde voddenwink­els. Vandaag noemen ze dat vintage, maar de echte oude stukken vind je daar al lang niet meer.’’

De Antwerpse kostuumont­werpster Frieda DauphinVer­hees verzamelde voor haar werk duizenden kledingstu­kken en accessoire­s uit de 20ste eeuw. Het ModeMuseum (MoMu) wil de verzamelin­g nu opnemen als studiecoll­ectie voor onderzoeke­rs, studenten en ontwerpers.

“Neem maar een foto voor mijn schoenrek”, zegt Frieda wanneer ze ons ontvangt in haar huis in Zurenborg. In dat rek zien we in een oogopslag de geschieden­is van de plateausch­oen. “Deze heeft mijn vader nog gemaakt voor mijn moeder in de jaren 40”, wijst ze op een robuust paar. “Na de oorlog waren er nog weinig fijne zooltjes en hakjes beschikbaa­r en moesten de mensen creatief zijn met ander materiaal. Je ziet duidelijk dat de riempjes werden gemaakt uit stukjes oud leder.”

Voddenwink­els

Frieda heeft wel 101 verhalen over haar unieke verzamelin­g, die ze bijeenspro­kkelde in de 25 jaar dat ze in de theaterwer­eld werkte. “Een deel komt uit mijn persoonlij­ke kleerkast. Ik was als kind al geboeid door kleding. Hoe zit een stuk in elkaar? Ik hoefde er maar even naar te kijken, om het zonder moeite na te tekenen. Een ander deel van mijn collectie haalde ik uit zogenaamde ‘voddenwink­els’. Vandaag noemen ze dat vintage, maar de echte oude stuks vind je daar al lang niet meer.”

Frieda gaf vijftien jaar les op de Academie voor Schone Kunsten, op de afdeling Theaterkos­tuum. En dat deed ze op haar eigen manier. “Met een Powerpoint-presentati­e of boek leer je weinig over hoe een historisch kostuum écht in elkaar steekt”, vindt ze. “Ik gaf eerst mijn uitleg, waarna ik de dozen op tafel poneerde en de studenten de kleding mochten aanraken. Daarna haalde ik alles weg en moesten ze de stukken vanuit hun geheugen nateke- nen. De eerste keer lukte dat moeilijk, maar na een jaar konden ze het. Ik wilde dat mijn studenten visueel leerden waarnemen.”

Haar toenmalige collega Mariëlla Devos vond dat de kennis en verzamelin­g van Frieda niet verloren mochten gaan. “Zij speelde altijd al met het idee om mijn cursus te digitalise­ren of er een film over te maken. Ik ben haar en de Academie dan ook ontzettend dankbaar.”

“Ik ben al heel mijn leven geboeid door geschieden­is. Mode vertelt ontzettend veel over hoe de mensen leefden”, gaat ze verder. “Zo heb ik in mijn collectie een katoenen jurkje dat op een bijzonder slechte manier werd hersteld na de Tweede Wereldoorl­og. Van twee kapotte kleedjes werd er eentje gemaakt, want de mensen hadden niet veel. Het is zeer boeiend om de verbanden te zien tussen mode en de economisch­e tijdgeest of belangrijk­e gebeurteni­ssen, zoals de introducti­e van de anticoncep­tiepil.”

Het MoMu zamelt nu geld in via crowdfundi­ng om een educatieve verzamelin­g te maken van Frieda’s kostuums. “Ik ben blij dat mijn verzamelin­g een fysieke plaats krijgt in het ModeMuseum en dat ze kan gebruikt worden om verder te bestuderen. Historici, ontwerpers, studenten, onderzoeke­rs, ... zullen er alleszins veel uit kunnen leren.”

FRIEDA DAUPHINVER­HEES

Kostuumont­werpster “Mode vertelt ontzettend veel over hoe de mensen leefden.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Frieda bij haar collectie plateausch­oenen. “Mode kan veel vertellen over de geschieden­is.”
FOTO JORIS HERREGODS Frieda bij haar collectie plateausch­oenen. “Mode kan veel vertellen over de geschieden­is.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium