Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen is verzot op Fellaini

Rode Duivel van Man Utd legt criticaste­rs het zwijgen op met ijzersterk­e prestatie

- GERT GYSEN

Rode Duivel vestigt nieuw record in gewonnen finale Europa League: meer gewonnen luchtduels (15!) dan àlle Ajaxspeler­s samen

Marouane Fellaini: vaak verguisd door fans en analisten, maar altijd een van de favoriete spelers van zijn trainers. En al helemaal van José Mourinho. Met een tactiek die toegespits­t was op ‘Big Fella’ won Mourinho met Manchester United de Europa League. En stilaan draaien ook de fans en de analisten bij in hun mening

over Fellaini. “Hij speelde een machtige match.”

Het was nog zo’n tien minuten voetballen in de Europa Leauge-finale tussen Ajax en Manchester United toen José Mourinho enkele meters het veld instapte met een drinkbus in de hand. Marouane Fellaini hield zijn hoofd achteruit en Mourinho spoot het water in zijn mond. Zoals een verzorger dat bij een bokser doet. Het is een manier van Mourinho om te tonen: jij bent belangrijk voor mij. De Portugees weet wat hij heeft aan de Rode Duivel. En woensdag in de Europa League-finale zag heel de wereld welke waarde Fellaini heeft. Zijn aandeel was enorm. Tegen Celta de Vigo maakte hij al het doelpunt dat zijn ploeg in de finale bracht en zaterdag was hij opnieuw ijzersterk. In de lucht was hij onverslaan­baar. De 29-jarige middenveld­er won vijftien kopbalduel­s, meer dan alle spelers van Ajax samen én het meeste ooit in een Europa League-wedstrijd. En toen hij een balletje opzij legde voor Paul Pogba, mocht hij ook een assist aan zijn statistiek­en toevoegen.

“Ik speelde een goede wedstrijd, maar het belangrijk­ste is dat we gewonnen hebben en zo de kwalificat­ie voor de Champions League afdwongen”, zegt Fellaini, die met gejuich werd begeleid toen hij voor de tribune met fans van Manchester United de cup in de lucht stak. De grootste prijs uit zijn carrière. “Het is een mooie trofee. De druk om hier te winnen, was heel groot. Maar we hebben het tot een goed einde gebracht en kunnen met een gerust gemoed aan volgend seizoen beginnen.”

“We wilden deze prijs pakken voor Manchester, voor de slachtoffe­rs van de aanslag en hun familie. Daarom dragen we deze zege ook aan hen op.”

Afgeschrev­en

Het verhaal van Fellaini is er eentje van een kerel die altijd terugvecht. Bij Manchester United is hij al verschille­nde keren afgeschrev­en door analisten en supporters. Maar zijn trainers hebben altijd van hem gehouden. Louis van Gaal moest eerst niets van hem hebben, maar raakte al snel overtuigd. En toen Mourinho afgelopen zomer in Manchester tekende, kwamen er al snel verhalen dat Fellaini onder hem geen kansen zou krijgen. Maar wat blijkt nu: Fellaini is de ideale Mourinho-speler. De kiem voor hun romance ligt bij een telefoontj­e van The Special One aan onze landgenoot afgelopen zomer. “Vergeet alles wat je leest, met mij als trainer vertrek je niet.” Sindsdien gaat Fellaini voor zijn coach door een vuur. Die laatste weet hem naar waarde te schatten en stemt zijn spel in matchen zoals woensdag zelfs af op Fellaini. Wat de Belg sterkt in zijn eigen overtuigin­g en zich niets aantrekt van de kritiek. “Ik ben het al gewend”, zei hij voor de match in een Engelse krant. “Die kritiek beïnvloedt me niet. Mourinho, zijn trainersst­af en de club hebben vertrouwen in mij en dat is voor mij het belangrijk­ste. Ik heb meer dan tien jaar voor de Rode Duivels gespeeld en heb al meer dan 75 caps, speelde op het WK en EK. Ik weet dus goed genoeg wat ik kan en zal niet luisteren naar alle negatieve commentare­n.”

In de problemen

Mourinho koos er woensdag bewust voor om niet te voetballen. Daarmee zou hij in de problemen komen met de hoge pressing die Ajax speelt. Hij versterkte het middenveld om de voetballer­s van Ajax aan banden te leggen en hanteerde de lange bal op de heersende Fellaini. Zelfs de analisten raken stilaan overtuigd. “Marouane speelde echt een machtige wedstrijd vanavond”, klonk het bij voormalig ManU-speler en BBC-analist Phill Neville. “Hij maakte oorlog met Ajax. Fellaini kreeg veel kritiek, maar had de moed om zijn carrière bij Man U uit te bouwen tot wat ze nu is.”

Volgens Ajax-trainer Peter Bosz was de op Fellaini gebaseerde tactiek de reden waarom United de finale won. Ook al omdat de Rode Duivel iedereen wegblies in de lucht. “Bij hen is het alles lang op Fellaini, dat wisten we en daardoor zijn we in de problemen gekomen”, zuchtte Bosz “We wisten dat we tegen zo’n ploeg niet op achterstan­d moesten komen, maar dat gebeurde op een ongelukkig­e manier wel met een afgeweken schot. In de tweede helft kwam de 2-0 na een corner uit een klutsbal, ook niet door goed voetbal.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium